[NAJAVA] U subotu 1. listopada prva Vinska šetnja Svetom Nedeljom

[NAJAVA] U subotu 1. listopada prva Vinska šetnja Svetom Nedeljom

22.9.2022. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

U subotu 1. listopada Turistička zajednica Općine Sveta Nedelja organizira prvu Vinsku šetnju novom pješačkom stazom Kalića i bukalete.

Pješačka staza, duga 10 km, povezuje bogatu istarsku vinsku scenu i pitoreskne vinograde, nekoliko lokvi (kalića) važnih za očuvanje slatkovodnih staništa i njegovog biljnog i životinjskog svijeta te tradicijsku istarsku kuhinju.

Na samom startu, na ulaska u Nedešćinu kod nogometnog stadiona, sudionike će dočekati domaćini manifestacije uz degustaciju vina San Martino.


Nadalje kreće se u pravcu vinarije Romeo. U blizini vinarije sudionike će dočekati specijaliteti agroturizma Kaštel Pineta. Nastavak slijedi prema staroj mjesnoj jezgri koju krasi toranj crkve Presvetog Trojstva.  Šetnja se nastavlja slikovitim pejzažima crvene Istre s plodnim vinogradima. Rezultat dugogodišnje tradicije vinarstva u ovome kraju jesu brojne medalje za vina vrhunske kvalitete poput malvazije, muškata i terana, nagrađivanih na poznatim vinskim smotrama.


Iduća je postaja Agroturizam 'Giovanna Allegra', čiji će vas vlasnici ugostiti uz gurmanske delicije i vinsku ponudu lokalne vinarije Kos.


Staza potom obilazi rijetke izvore vode koji su ostali kao nezaobilazan dio istarske kulturne baštine. Važnost očuvanja lokvi (kalića) i njihovog bogatog biljnog i životinjskog svijeta dio je lokalne kulture istarskog kraja.  Kalić Dužica, kalić Čiper, lokva Marguda i izvor Rupica samo su neki od rijetkih sačuvanih primjera slatkovodnih staništa.


Prije povratka u Nedešćinu slijedi posjet još jednom imanju, čiji se vlasnici godinama bave stočarstvom.  Šetnja imanjem 'Cerovac' posebno će razveseliti djecu, koja će igranje s domaćim životinjama iskusiti kao jedinstvenu 'školu u prirodi'. Šetaći će se moći opustiti u ugodnom istarskom ambijentu uz toplo gostoprimstvo domaćina i nagraditi svoja nepca tradicijskim istarskim jelima i vinima Prskalo.


Staza pri povratku prolazi starim putovima uz gromače i plodne oranice i vodi do još jedne vinarije koja čuva stoljetnu tradiciju vinarstva, vinarija 'Matiška'. Za kraj ostaje kušati kapljicu vrhunskog vina vinarije 'Fuhtar', čija se tradicija proizvodnje vina čitavo stoljeće prenosi mlađim generacijama.


Projekt izrade staze sufinanciran je od strane Upravnog odjela za turizam Istarske Županije, a realiziran je u partnerstvu s Općinom Sveta Nedelja.

Cijena kotizacije za hranu i piće iznosi 150,00 kn / 19,91 eura.

Za sudjelovanje je obavezna prijava putem linka https://forms.gle/Ff2vvQeuhYkQiSdK9 do zaključno srijede 28. rujna 2022. godine.

Dodatne informacije su dostupne na telefon 099/3534 223 ili na mail info@tzosvetanedelja.com.

tz općine sveta nedelja vinska šetnja zabava vino