[NAJAVA] Ove nedjelje 12. Učkarski sajam - pokrovitelj i Općina Kršan

[NAJAVA] Ove nedjelje 12. Učkarski sajam - pokrovitelj i Općina Kršan

29.8.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U nedjelju 2. rujna od 10 do 20 sati na prijevoju Poklon u Parku prirode Učka održat će se kulturno-zabavno događanje „XII Učkarski samanj”.


I ove će godine ovo tradicijsko događanje obradovati posjetitelje bogatstvom raznovrsnih prirodnih i ekoloških proizvoda visoke kakvoće proizvedenih na četrdesetak obiteljskih gospodarstava Učke, Ćićarije i bliže okolice. Osim toga, posjetitelj će moći razgledati i etnološku zbirku ovoga kraja, tradicijska glazbala i opsežnu zbirku gljiva, upoznati izvorne pasmine domaćih životinja (govedo boškarina, ovcu pramenku i istarskoga tovara) te prisustvovati prikazu starih zanata – obradi kamena i drveta, kovanju željeza i lončarenju na kolu, u kojima će se moći i sami okušati.


U prostoru „Male šumske scene” djecu predškolske i školske dobi čeka sadržajan program s predstavom suvremene „Ježeve kućice”, likovnom radionicom s oslikavanjem lica i povijesnom radionicom učenja glagoljice, na što će ih potaknuti klaun Balonko i pomagač mu Morčić. U ekološkoj radionici za djecu i odrasle moći će se naučiti kako kompostirati u različitim stambenim uvjetima, a u enološkom predavanju s degustacijom stručno će se prikazati tehnologija proizvodnje vina.


Uz bogatu ponudu domaće hrane i pića zabavni će program uključiti tradicijske plesove s balunom Središnje Istre, dječji srednjovjekovni ples „Konjićev skok”, proglašenje pobjednika umjetničkog natječaja „Učka mi se!”, primorsku zabavnu glazbu u izvedbi Tria Asi te završnicu s Edijem Maružinom i Banditima (Malim Gustafima), a sve uz voditeljsko umijeće Marija Lipovšeka Battifiacae.


Zahvaljujemo Primorsko-goranskoj županiji, Istarskoj županiji, Gradu Opatiji, Općini Matulji, Općini Kršan i Turističkoj zajednici Grada Opatije na trajnom pokroviteljstvu ovoga događanja kao i svim podupirateljima na njihovoj podršci. Posebno zahvaljujemo Bina-Istri, koja već sedmu godinu za redom omogućuje svim posjetiteljima povoljniju cijenu cestarine za prolazak kroz tunel Učku prilikom dolska i odlaska sa samnja. Kao i proteklih godina, za sve posjetitelje „Učkarskega samnja”, cijena prolaska kroz Tunel Učka bit će svega 10,00 kn.


                                                                                    

Kako bismo čim većem broju naših sugrađana te domaćih i inozemnih posjetitelja ovdje borave na odmoru omogućili upoznavanje kulturne baštine Hrvatskoga Primorja i Istre u području zaštićene prirode, cijenili bismo kada biste vijest o održavanju „XII Učkarskega samnja” objavili na svojemu portalu. Više pojedinosti o samom događanju s rasporedom i glazbenim pozivom možete pronaći na www.pp-ucka.hr/xii-uckarski-samanj/.  učkarski sajam sajam domaći proizvodi poklon