[NAJAVA] Nova izložba u galeriji Alvona: NOVI POČECI/ ČISTKE U IMAGINARIJUMU/GORE

[NAJAVA] Nova izložba u galeriji Alvona: NOVI POČECI/ ČISTKE U IMAGINARIJUMU/GORE

27.7.2022. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U petak 29. srpnja 2022. u 21:00 sati otvara se izložba u Galeriji Alvona NOVI POČECI/ ČISTKE U IMAGINARIJUMU

Željke Gradski i GORE Alana Vlahova


 

„Promatrajući radove Željke Gradski i Alana Vlahova, možemo pronaći čitav niz poveznica koje spajaju ova dva, na prvi pogled različita umjetnička svijeta. Zanimljivo je kako one nastaju nehotice, sasvim slučajno, pa zaključujemo kako su se posve intuitivno pronašla dva bliska senzibiliteta, sličnih pogleda na život, sličnih  promišljanja, sličnih načina reinterpretacije proživljenog, slične umjetničke emocije.

Osjećamo to u srodnostima oblaka u Željkinom  Kentauru u oblaku i Alanovoj skulpturi Isplovljavanje, iščitavamo srodna polazišta za razvoj umjetničke ideje u Željkinom Totemu za sreću i Alanovom Suosjećanju.

Kao što Gradski odaje svojevrstan hommage pjesmama koje su obilježile pojedina poglavlja njenog života ispisujući njihove stihove na polju slike, primjerice  na slici Neka bude svjetlo, tako je i Alanova skulptura Znaš li gdje je centar svijeta? svojevrsni  hommage našoj velikoj kiparici Mariji Ujević, koja je isto pitanje postavila Alanovom bratu, kada ga je ovaj, tada dječak, posjetio na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti.

Na sličan način oboje pristupaju organizaciji prostora u kojem se odvija prizor- Gradski uokviruje scenu unutar ovalnog, jajastog oblika u slikama Svemir čovjek Čovjek u jajetu, baš kao što Vlahov smješta svoj lik unutar dijagonalno postavljenog ovalnog oblika na jednoj svojoj starijoj skici.

Zagrljeni par koji je  na Željkinoj slici Dvoje u tami i stroj za pravljenje zvijezda akcentiran crvenom bojom koja izranja iz mraka, kao da je preselio u Alanovu skulpturu- Mi(r); jedino tamo više nisu zagrljeni, nego sjede sučelice jedno drugome i uživaju u trenutku.

U konačnici,  prostori i žitelji Željkinih i Alanovih umjetničkih svjetova zaživjet će u svojim sinkronicitetima po prvi puta zajedno i pred očima likovne publike, upravo u bajkovitom prostoru nekada zapuštene crkvice Gospe Karmelske koja je entuzijazmom sadašnjeg voditelja pretvorena u izložbeni prostor Galerije Alvona.“

Romana Tekić

 

https://galerija-alvona.hr/hr/event?slug=novi-poceci-cistke-u-imaginarijumu-gore

 

Izložba ostaje otvorena do 12.8.2022.

galerija alvona izložba alan vlahov željka gradski