Najava događanja u Porečkoj i Pulskoj biskupiji

Najava događanja u Porečkoj i Pulskoj biskupiji

27.3.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Petak, 27. ožujka 2015. Vrsar: Križni put ka sv. Andriji
Tradicionalni Križni put „Ka svetom Andriji“ u Vrsaru održat će se u petak prije Cvjetnice, 27. ožujka 2015. godine. Molitveni hod Križnoga puta „Ka Svetom Andriji“ u Vrsaru održava se u prirodi pred postajama postavljenim na stabla uz poljski put, koji vodi do obnovljene crkve sv. Andrije apostola. Početak je predviđen u 16,45 sati okupljanjem na parkiralištu kod vrsarskog groblja.

Nedjelja, 29. ožujka 2015. Cvjetnica, Nedjelja Muke Gospodnje

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje je blagdan koji se slavi tjedan prije Uskrsa.

U Poreču, procesiju i misu predvodit će porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša. Okupljanje te blagoslov maslinovih grančica je ispred crkve Gospe od Anđela u 10:30 sati, nakon procesije Decumanovom ulicom, uslijedit će misa u Eufrazijevoj bazilici.

U Puli je okupljanje za početak procesije i blagoslov maslinovih grančica na Forumu u 10,00 sati. Procesija će ići Kandlerovom ulicom do Katedrale, gdje će uslijediti svečano misno slavlje.

U Labinu će mise biti u 9 i 19 sati u crkvi sv. Franje i u 11 na marcilnici. U 9 sati polazi procesija od sv. Josipa do crkve sv. Franje. Sutra je obiteljski križni put u Gornjem Labinu u 18:30. U nedjelju, na Cvjetnicu u Narodnom muzeju Labin bit će otvorena izložba učeničkih radova na temu Uskrsa.

Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan. Crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja , ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu. U spomen na to, na Cvjetnicu se prije jedne mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja. Bogoslužje ima dva dijela: blagoslov grančica i procesiju s njima te svečani spomen muke i smrti Kristove. Običaj je da vjernici blagoslovljene grančice ponesu u svoje domove, ostavljajući ih u kući i nakon što se osuše kao znak i podsjetnik na vjernost Isusu do druge Cvjetnice.

 

 

cvjetnica blagdan crkva misa veliki tjedan uskrs katoličanstvo