[NAJAVA] Dan vlaškog jezika 2020. u Šušnjevici

[NAJAVA] Dan vlaškog jezika 2020. u Šušnjevici

20.8.2020. // Kršan.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

U nedjelju, 23. kolovoza 2020. godine s početkom u 19:00 sati, održat će se u Šušnjevici tradicionalna manifestacija Zija de vlåška limba/ Dan vlaškog jezika, posvećena vlaškom jeziku. Organizator je udruga „Spod Učke“ u suradnji s Ekomuzejom Vlaški puti.

Na programu će biti razgledavanje postava Interpretacijskog centra Vlaški puti od 19:00 do 20:30 sati, nakon čega će se na igralištu iza osnovne škole u Šušnjevici održati projekcija kratkog dokumentarnog filma “Sprte” na vlaškom jeziku s titlovima na hrvatskom jeziku.  Film je nastao  u prosincu 2019. god. u prostoru Ekomuzeja Vlaški puti  gdje se održavala radionica izrade košara od vrbinog pruća s ciljem da se polaznicima prenese vještina stvaranja ovih nekad nezamjenjivih pomagala ali i da se snimi cijeli postupak izrade košare od vrbinog pruća na vlaškom jeziku kako bi za buduće naraštaje sačuvali nazive na vlaškom jeziku te sam proces izrade. Mještanin Anton Ljubičić koji je zanat izučio od svog djeda te je osim vještine izrade, sačuvao i nazive na vlaškom jeziku, polaznicima radionice je pokazao kako se izrađuje košara. Autori filma su Valter Stojšić i Viviana Brkarić, glazba u filmu je s albuma KUD-a Ivan Fonović Zlatela Vrime je...Nasluhajmo...Zasopimo...Zakantajmo...

Interpretacijski centar Vlaški puti smješten je u prizemlju školske zgrade u Šušnjevici te je osmišljen kao mjesto gdje će se prezentirati i valorizirati društvena povijest i tradicijska kultura Šušnjevice i njene okolice s naglaskom na vlaški (tzv. istrorumunjski) jezik koji je i službeni jezik ekomuzeja.

 Manifestacija Zija de vlåška limba/ Dan vlaškog jezika financirana je sredstvima Istarske županije te Općine Kršan.

Kontakt: Viviana Brkarić, udruga.spoducke@gmail.com

dan vlaškog jezika vlaški jezik viviana brkić vlaški puti šušnjevica istrorumunji ćiribirci