Nadzor inspekcije zaštite okoliša u tvornici Rockwool

Nadzor inspekcije zaštite okoliša u tvornici Rockwool

19.10.2007. // Grad Pula (nezavisni portal) // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Priopćenje Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva:

Tvornica kamene vune Rockwool Adriatic d.o.o. je nakon dobivenih potrebnih dozvola prijavila početak probnog rada za 17. rujna 2007. godine i on je u tijeku. Probni rad može trajati 6 mjeseci i on prethodi izdavanju uporabne dozvole. To je period u kojem se testiraju postrojenja kako bi se moguće negativne pojave na vrijeme uočile i otklonile. Sve uočene nepravilnosti tvornica će morati ispraviti jer u suprotnom neće moći dobiti uporabnu dozvolu a time niti nastaviti rad.

Inspekcija zaštite okoliša vrši stalni nadzor nad radom tvornice kamene vune Rockwool Adriatic d.o.o. pa je tako i u najnovijem slučaju pritužbi građana na neugodan miris utvrdila nepravilnosti u radu i naložila da se te nepravilnosti otklone.

Inspekcija je i danas u Rockwoolu pa detalji još nisu dostupni, ali se očekuju u ponedjeljak. - Pojava neugodnog mirisa može biti povezana s tehničkim stankama, čišćenjem filtera i slično.

Za sada vam možemo reći o djelu nadzoru koji je završen, a odnosi se na mjerne instrumente.

Poznato vam je da je Ministarstvo naredilo stalan monitoring odnosno, hrvatski rečeno, praćenje kakvoće i zraka i tla – utvrdili smo da Rockwool nije u potpunosti uskladio svoje mjerne instrumente s našim Uredbama i Pravilnicima, a jedan mjerni instrument je od srijede u kvaru.

Tvornica mora svoje instrumente uskladiti s hrvatskim propisima – po rješenju Ministarstva mjerni instrument može biti izvan pogona najduže 20 radnih sati – ako kvar traje duže pogon mora stati – naravno, instrumenti se mogu pokvariti ali se hitno moraju dati na popravak, stoji u promptnom reagiranju Ministarstva.

 

inspekcija mimistarstvo nadzor Rockwool zagađenje zaštita okoliša