Nadareni klinci: Svestrani bistrić – Viliam Voić, osmaš OŠ `Ivo Lola Ribar`

Nadareni klinci: Svestrani bistrić – Viliam Voić, osmaš OŠ `Ivo Lola Ribar`

4.6.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

LABIN - Bistrić, pozitivac, dijete za primjer, tako Viliama Voića, učenika osmog razreda OŠ "Ivo Lola Ribar" iz Labina, opisuje ravnatelj Miro Alilović. Hoće reći: đak za u novine! Simpatičnom 15-godišnjaku panegirik su spjevali i pedagoginja Ester Stemberga i psihologinja Anna Goreta Giannini, u uredu kojih je čekao razgovor za novine: "Ma, on je car, vrh, nećemo ga na jesen pustiti u srednju školu", našališe se školske djelatnice.

A dečko se na to samo sramežljivo smije. Ne reže nosom oblake, premda ima temelja za malko poletjeti: em je visok 190 centimetara, em postiže prosjek ocjena 5.0 i usto je izrazito svestran. U posljednje dvije godine na županijskom natjecanju iz biologije osvojio je prvo i drugo mjesto, iz zemljopisa prvo i treće, iz kemije drugo... Završava, usto, osnovnu glazbenu školu, u kojoj uči klavir, svira narodne instrumente sopelu i meh u kršanskom KUD-u "Ivan Fonović Zlatela" pod mentorstvom Zorana Karlića, igra za Košarkaški klub Rudar županijsku kadetsku ligu pod paskom trenera Eduarda Kulića.

- Nije da se dosađujem nakon nastave, šali se Viliam na račun njegovog zgusnutog rasporeda. Naramak obaveza zahtijeva dobro planiranje vremena pa zadatke pomno bilježi u notes. Od nijedne stavke u programu ne želi odustati jer "kad nešto započneš, onda to treba i dovršiti". To mu je, kako kaže, moto.

- Pa i ne učim baš puno, ali nećete to valjda napisati. Jako je važno slušati na satu, to je za mene pola obavljenog posla. Za natjecanja se ipak treba više potruditi, čak i posegnuti za nekim drugim udžbenicima, dodaje pomalo sramežljivi Viliam.

Tradicijskih instrumenata, koje je svirao i njegov pranono, dohvatio se, otkriva nam, jer su mu se svidjeli na jednoj od seoskih fešti. "To je čuvanje tradicije, a i dobro mi ide: na natjecanju u Ronjgima, u paru s Dalenom Načinovićem iz Čepića, osvojio sam prvo i drugo mjesto", veli.

Klavir je, pak, upisao kada je na djelu čuo razrednu kolegicu, polaznicu glazbene škole, a u košarci se, na mjestu centra, našao tek nakon što se oprobao u nekoliko drugih sportova.

- Ma, uvijek se nađe slobodnog vremena, makar sat, taman morao i kasnije na spavanje, zaključuje Viliam. Planira upisati opću gimnaziju u Labinu, a potom fakultet - još ne zna koji: "Možda nešto vezano uz biologiju ili kemiju, možda medicinu..."

I. RADIĆ

viliam voić osnovna škola nadarenost učenik obrazovanje