Nadahnuto prikazivanje “Kršonskog pira” u drevnom kaštelu (Galerija fotografija)

Nadahnuto prikazivanje “Kršonskog pira” u drevnom kaštelu  (Galerija fotografija)

20.7.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Kultura

I treće prikazivanje pučkog igrokaza “Kršanski pir”, upriličeno u subotu navečer u kaštelu u Kršanu, svojom je izvornošću, duhovitošću, autentičnim scenama svadbe i narodnom svirkom, tancom i pjesmom plijenilo pažnju okupljenog svijeta, među kojima je bilo i iseljenika te znatiželjnih turista.

Kršonski pir je scensko-glazbeni prikaz narodnih običaja Kršanšćine temeljen na izvornim dokumentima iz 1908. godine, kada je među 12 tisuća sudionika mimohoda u povodu 60. obljetnice vladavine cara Franje Josipa u Beču bilo i tridesetak Kršanaca, Šumberaca i Labinjana obučenih u narodne nošnje. Među njima je bio i Ivan Fonović Zlatela, svirač i izrađivač narodnih instrumenata, po kojem je dobilo ime i ovdašnje kulturno umjetničko društvo.

 

Kršonski pir je samo kruna njihove kratke ali vrlo plodne aktivnosti u očuvanju, njegovanju i populariziranju govora i jezika svoga zavičaja, što su osjetili i Kršanci okupivši se u velikom broju, mlado i staro, na svom piru, postavši time i sami dio pučke veselice. Sam igrokaz odvija se u devet dobro osmišljenih slika na različitim mjestima prelijepog, ali pustog kaštela, kojima se prate sve scene pira – od prošnje nevjeste, do vjenčanja u crkvi, odlaska njenog iz doma i dolaska u kuću “uženje”, pa na kraju veselja svih prisutnih unutar zidina kršonskog “groda”.

 

U nizu su se izmjenjivale sličice poodavno zaboravljenih običaja, izreka, pjesama, molitvi, domaća besida miješala se s napjevima i svirkom, što je sve nazočne vrlo uvjerljivo vraćalo u ne tako davnu prošlost.

 

“Kršanski pir” popraćen je i predstavljanjem CD-a i knjige narodnih običaja “Vrime je”, radovima koji svojom kvalitetom nadilaze ovu malu sredinu, u čijem je kaštelu u 19. stoljeću otkriven hrvatski tekst “Istarskog razvoda”, jednog od temeljnih dokumenata kulture i identiteta istarskih Hrvata. Zbog toga kršanski folkloraši, prenositelji pučkih običaja svoga zavičaja dobivaju zaslužena priznanja širom zemlje, ali ne i u svojoj općini čiji čelnici nisu prisustvovali sinoćnjem velikom satu povijesti i identiteta svoga kraja. (M. M.) 

 

Galerija fotografija: PAKO

vjenčanje tradicija običaji KUD Zlatela folklor Kršonski pir Kršan manifestacija