Nacionalni plan zapošljavanja – mjere aktivne politike u zapošljavanju

Nacionalni plan zapošljavanja – mjere aktivne politike u zapošljavanju

27.2.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Zamjenik gradonačelnika Zoran Rajković sudjelovao je na današnjem okruglom stolu o Nacionalnom planu zapošljavanja koji se održao u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Pula. Riječ je o planu koji definira načela politike zapošljavanja za dvogodišnje razdoblje 2009.-2010., za čiju je provedbu u državnome proračunu za ovu godinu osigurano 120 milijuna kuna. Plan ima za cilj povećanje razine zapošljivosti unutar identificiranih skupina, rješavanje problema nezaposlenosti, usmjeravanje radne snage prema potrebama tržišta, te poboljšanje prilagodljivosti radnika i poduzeća.

 

Nacionalnim planom zapošljavanja definirane su mjere potpora za zapošljavanje, mjere potpora za usavršavanje te mjere za obrazovanje i zapošljavanje s ciljem povećanja zapošljivosti osoba.

 

Konkretno, u segmentu mjera potpora za zapošljavanje, poslodavcu će se za zapošljavanje osoba bez radnog iskustva, dugotrajno nezaposlenih osoba, osoba iznad 50 godina, posebnih skupina osoba (branitelja, invalida, samohranih roditelja i sl.) koje su prijavljene kao nezaposlene, odobriti 30-50% iznosa godišnjeg troška bruto plaće (ovisno o veličini poslodavca). Važno je da poslodavac na dan podnošenja zahtjeva ima veći broj zaposlenih radnika od prosječnog broja radnika u proteklih godinu dana. Ovaj uvjet nije nužan ukoliko je došlo do prirodnog odljeva radnika (dobrovoljni odlazak, umirovljenje i sl.) Novoregistrirana trgovačka društva i obrti mogu koristiti potporu za jednu osobu. Poticaji će se poslodavcu isplatiti jednokratno za čitavo razdoblje, dok će se poticati samo ona zanimanja na čije se zapošljavanje na Zavodu za zapošljavanje čeka dulje od tri mjeseca. Zahtjev HZZO-u potrebno je podnijeti prije zapošljavanja.

 

Tijekom rasprave, u kojoj su sudjelovali predstavnici javnog i privatnog sektora, rečeno je da navedene mjere u ovo doba recesije predstavljaju priliku kako za nezaposlene tako i za poslodavce opterećene previsokim poreznim davanjima na plaće.

 

U 2009. u sklopu Nacionalnog programa zapošljavanja utrošeno je 93 milijuna kuna, od čega u Istarskoj županiji 1.180.000 kuna što promatrano kroz učešće od 5% istarskog gospodarstva u ukupnome gospodarstvu Hrvatske nije dostatno. Da bi ovogodišnji poticaji bili što bolje iskorišteni dogovoreno je intenzivnije promoviranje Nacionalnog programa zapošljavanja za 2009.-2010. Provedba gore spomenutih mjera traje najkasnije do 30. studenog 2010. ili do utroška planiranih sredstava.

 Nacionalni program za poticanje zapošljavanja.pdf1.43 MB

 

 

zapošljavanje društvo kriza otkazi recesija nacionalni plan zapošljavanja zoran rajković