Načelnik općine Pićan Franković `zatečen i iznenađen''`

Načelnik općine Pićan Franković `zatečen i iznenađen''`

24.4.2012. // iPress // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Tvornica kamene vune "Rockwool" danas je od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja dobila uporabnu dozvolu pošto je krajem ožujka uspješno prošla tehnički pregled, priopćila je popodne tvrtka "Rockwool Adriatic" dok je načelnik općine Pićan Ivan Franković zatečen i iznenađen tom informacijom koju je doznao iz medija.

Kako je u priopćenju navela voditeljica korporativnih poslova tvrtke "Rockwool Adriatic" Anđelka Toto-Ormuž, te će dozvola tvornici osigurati stabilan rad i proizvodnju. "Ova dozvola još je jedna potvrda da naša tvornica radi sukladno zakonima i propisima, poštujući visoke standarde zaštite ljudskog zdravlja i okoliša", navela je u priopćenju za javnost Toto-Ormuž i dodala kako će odluka pridonijeti "pozitivnom imidžu" u široj javnosti i među poslovnim partnerima i suradnicima.

Naime, kako stoji u priopćenju za javnost, premda je tvornica cijelo vrijeme radila u skladu s propisima i poštovala visoke standarde zaštite ljudskog zdravlja i okoliša, nije mogla dobiti uporabnu dozvolu bez izgrađene pristupne ceste dugačke 400 metara. Tek nakon aktivnog uključenja vlade, kaže se u priopćenju, cesta je izgrađena krajem prošle godine, čime je bila uklonjena i posljednja birokratska prepreka.

Direktor tvornice Felix Guerin istaknuo je u priopćenju kako je tvrtka bila pod stalnim nadzorom inspekcija, lokalne zajednice i medija, što ju je dodatno poticalo da ostvaruje dobre rezultate.

"I dalje ćemo u našem radu poštovati najviše standarde i proizvoditi visoko kvalitetne inovativne proizvode od kamene vune za izolaciju", poručio je Guerin u priopćenju i dodao kako ta "Rockwoolova" investicija pridonosi gospodarskom razvoju Hrvatske jer predstavlja model izlaska iz krize. Naime, kako se navodi, u tvornicu je uloženo više od 100 milijuna eura stranog kapitala, tvornica zapošljava više od 400 radnika, upotrebljava hrvatski kamen kao sirovinu, a više od 90 posto proizvodnje odlazi u izvoz.

"Uporabna dozvola za nas predstavlja veliku odgovornost i poticaj da nastavimo razvijati konstruktivne i partnerske odnose s lokalnom zajednicom te ćemo i dalje podupirati projekte društvene odgovornosti koji će podizati kvalitetu života ljudi iz našeg okruženja", zaključuje u priopćenju za javnost tvrtka "Rockwool Adriatic".

Načelnik općine Pićan Ivan Franković rekao kako je zatečen i iznenađen tom informacijom jer ga o tome nitko nije izvijestio te da zbog toga nema nikakvog komentara.

"Trebalo je to drukčije riješiti i na vrijeme izvijestiti lokalnu zajednicu, a ne da kao načelnik općine tu informaciju doznajem iz medija. Nemam komentara, iznenađen sam takvim postupkom", rekao je načelnik Ivan Franković.

Predsjednica udruge "Naša zemlja" Matilda Ilić nije htjela komentirati tu odluku, ističući kako su poznata njezina stajališta i stajališta te ekološke udruge u vezi s tvornicom kamene vune "Rockwoolom".

Ujedno, kako je rekla, "ne želi biti žrtveno janje radi viših interesa". (H/iPress)

 

Audio (by Radio Labin)

 

ivan frankovic pican rockwool