Načelnik Općine Kršan Josip Kontuš odgovara na optužbe: Licul može odmah pokrenuti farmu!

Načelnik Općine Kršan Josip Kontuš odgovara na optužbe: Licul može odmah pokrenuti farmu!

30.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

»Dosad nam Vladimir Licul iz Bio Adrije nije predstavio program razvoja svoje tvrtke, pa ne znamo što to on doista planira i ne možemo mu primjereno pomoći«, rekao je načelnik Josip Kontuš upitan za komentar optužbi koje je u jučer objavljenom izvještaju u našem listu na račun Općine Kršan isporučio spomenuti gospodarstvenik iz Venezuele. Kontuš kaže da Liculu, direktoru i suvlasniku tog poduzeća, koji želi otvoriti farmu sa 600 krava za mužnju te još toliko junadi i teladi, nitko ne brani da u Čepićko polje »dopelje toliko stoke jer ondje već ima gospodarstava s više od stotinu grla« pa, »što se nas tiče, može odmah pokrenuti farmu«.


Podsjetimo, Licul je s partnerom i prezimenjakom mu Milanom za 2,54 milijuna kuna od Općine prije tri godine kupio ruševne nekretnine nekadašnje farme te dosad u obnovu pet staja i modernu mehanizaciju uložio oko četiri milijuna eura s ciljem pokretanja poljoprivrede, odnosno proizvodnje 16 tisuća litara mlijeka dnevno. On upravo Općinu označava glavnim krivcem - prijeti pritom i sudskom tužbom - što su staje još uvijek bez krava: priječe ga, tvrdi, njeni dokumenti, koje ne mijenja, jer ograničavaju i broj grla, i visinu objekata, i zakup dovoljnih površina zemljišta.


- Pogriješilo se u startu jer je farma, s obzirom na to da je kasnije kupljena, bila izuzeta iz strategije raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, pa ono za nju ni nije bilo osigurano. Iznimno smo na Liculov zahtjev s porečkim poljoprivrednim institutom dogovorili da njegovo poduzeće može koristiti do 300 hektara. Popisali smo poljoprivredno zemljište koje nije dano u zakup te čekamo suglasnost resornog ministarstva za raspisivanje natječaja, kazuje nam Kontuš, dodajući da pokrenuta procedura izmjena i dopuna općinskog prostornog plana, na čije se odredbe Licul također žalio, traje dvije godine.


Ponavlja usput da tek na temelju programa tvrtke, a ne stalnog zasipanja novim zahtjevima Bio Adrije, mogu pomoći ovom, ali i svim ostalim sličnim projektima, te odrediti što je činiti Općini, a što Županiji i Ministarstvu.


Ulagačke namjere Licula, koji je Županiji spočitnuo da ga njeni predstavnici - bez obzira na to što je ovo najveće ulaganje, i to vlastitih sredstava, u poljoprivredu u Istri - nisu posjetili, podržava i prozvani županijski pročelnik Milan Antolović.

Podsjećajući da je već sedam godina raspolaganje zemljištem u nadležnosti općina, on naglašava da se ne želi petljati u odnose investitora i lokalne jedinice, niti u Liculov problem komunikacije s tamošnjim stočarima i poljoprivrednicima.


- U više sam navrata razgovarao s Liculom, primio ga je uostalom i župan Jakovčić. Bio sam i na farmi u Čepiću, nudili smo mu da preuzme tamošnje montirano izmuzište koje je Fond za razvoj poljoprivrede kreditirao prijašnjem vlasniku, no nije prihvatio, pa smo ga prenijeli na drugog poljoprivrednika iz kršanske općine, izjavio nam je pročelnik.
Upitan kako je moguće da Općina Kršan proda farmu koju kupac želi oživjeti, a onda se ovaj jada da mu je uvalila mačka u vreći jer ga upravo lokalna birokracija onemogućuje u radu, Antolović kaže: »Nelogično je da vlasnik ne može pokrenuti farmu s obzirom na to da su se tamošnji objekti koristili baš u tu svrhu od 70-ih godina. Po meni ni u općinskom prostornom planu, iako ga nisam proučavao, za to ne bi trebao imati zapreke«.

I. RADIĆ

Bio Adria birokracija investiranje Vladimir Licul Čepićko polje farma stočarstvo Josip Kontuš Milan Antolović Čepić