Na Skitači održana 14. Smotra vina istočne Istre: NAJBOLJE BIJELO VINO IMA PIERO LICUL, A CRNO OPG SILJAN

Na Skitači održana 14. Smotra vina istočne Istre: NAJBOLJE BIJELO VINO IMA PIERO LICUL, A CRNO OPG SILJAN

26.6.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Turistička zajednica Općine Raša i Udruga vinogradara i vinara Labinštine "Trs" organizirali su 14. Smotru vina istočne Istre u Skitači koja je umjesto prvotnog termina u subotu zbog lošeg vremena održana u ponedjeljak. Konobe su otvorene u 18.30, a od 20.30 sati započeo je kulturno-umjetnički program, za koji su se pobrinuli raški RKUD "Rudar". Posjetitelje je zabavljala grupa "Fun Box" i "DJ No Name".

Na smotri je bilo izloženo ukupno 52 uzorka vina koja su obrađena senzornom analizom na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču, pod vodstvom predsjednice povjerenstva za senzorno ocjenjivanje Sanje Radeka. Najboljim bijelim vinom ocjenjena je malvazija iz vinarije Vina Fuhtar Piera Licula iz Nedešćine, a najboljim crnim vinom merlot iz OPG-a Siljan, Sanjina Siljana. Oba vina dobila su 84 boda. Zlatne medalje dobili su malvazija Alena Glavičića iz Kranjci i chardonay Vinograda San Martino Miljenka i Borisa Vretenara.

Vinska kultura širi se Labinštinom

- Manifestacija je odlično uspjela, nama u udruzi Trs je cilj da se na ocjenjivanje prijavi što više malih vinara, amatera i hobista kako bi se vinska kultura čim više širila na Labinštini. Time se kod vinara Labinštine podiže kvaliteta i kvantiteta vina. Što se tiče kvalitete vina koja su se mogla kušati na Skitači, a osim tih 52 uzorka koji su bili na ocjenjivanju mogao se kušati kompletan asortiman tih 11 vinara koji su imali svoje izlagačke pultove. Bilo je tu puno kvalitetnih i vrhunskih vina koja mogu biti izložena na bilo kojoj smotri. Malo nas je odgoda od subote na ponedjeljak zbog kiše poremetila pa bi sigurno u subotu bilo više ljudi. Organizator je puno pažnje posvetio i sitnicama, od samog odabira vinske čaše pa do brige o tome da se sva uzorkovana vina koja su se nudila ispred planinarskog doma budu primjereno rashlađena i servirana, rekao je Valter Licul, predsjednik Udruge vinara i vinograda Labinštine Trs, suorganizatora manifestacije.

Humanitarna akcija "Zajedno za Natašu"

Uz konobe koje su bile otvorene za posjetitelje, članovi udruge vinogradara i vinara Labinštine "Trs" svim posjetiteljima pružili su mogućnost kušanja ostalih sorta vina kojih članovi udruge proizvode. Za sve posjetitelje bila je osigurana i gastronomska ponuda. Udruga žena Sveta Nedelja "Mendula" organizirala je humanitarnu akciju "Zajedno za Natašu" tako što je u sklopu smotre vina na svom štandu pekla palačinke. Sav prikupljeni dobrovoljni prihod bit će uplaćen na žiro račun za Natašu koji je tom prigodom otvoren pri OTP banci u Labinu. Pokrovitelj smotre bila je TZ Općine Raša, a supokrovitelj Općina Raša. smotra vina vino degustacija skitača 2019 enologija tz općine raša