Na sajmu knjiga u Leipzigu i Roberta Razzi

Na sajmu knjiga u Leipzigu i Roberta Razzi

13.3.2008. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Kultura

Četrdesetak pisaca u sljedećih će četiri dana predstavljati putem gotovo šezdeset programa na Sajmu knjige u Leipzigu njegovu ovogodišnju središnju temu, Hrvatsku. Nakon višemjesečne strke koju se po medijima provlačila zbog upitne količine potrošenog novca iz Ministarstva kulture RH i izbora hrvatskih pisca koji će nastupiti u Leipzigu, selektoricom ovogodišnjeg meganastupa Hrvata na Leipziškom sajmu knjiga i dalje je Alida Bremer, koja će u Leipzigu biti i u ulozi moderatora, kao i na pulskom sajmu, u velikom broju programa kojima će, kao i na Pulskom sajmu, biti predstavljen spisateljski rad ovdašnjih autora koje mahom ljubi i književna kritika, i struka, i publika, i mediji, i politička korektnost, i, naravno, Sa(n)jam knjige u Istri.

 

Inače, Pulski sajam već četiri godine razmjenjuje autore sa Sajmom knjiga u Leipzigu. U Puli su dosad odabirom Leipziškog sajma gostovali Thomas Brussig, Veit Heinechen, Hans Till te Elke Schmitter, gošća posljednjeg izdanja Sa(n)jam knjige u Istri, godišnjeg Festivala knjiga i autora koji je u Leipzigu predstavio Luku Paljetka, Igora Grbića, Žarka Paića, a ove će godine ondje predstaviti Dašu Drndić, koja je za roman Sonnenschein nagrađena »Kiklopom« i nagradom »Fran Galović«.

 

Pulski sajam knjige svojim je već redovnim promidžbenim programom »Istra ispod kore« večeras neslužbeno započeo hrvatsko gostovanje u Leipzigu. Uloga istarskih suvenira i opet je pripala pjesnicima Roberti Razzi i Borisu Domagoju Biletiću te Liviju Morosinu i pratećim mu glazbenicima, koji će na Leipziškom sajmu nastupiti i sutra.

Izvanredna dopuna »Istri ispod kore« je predstavljanje antologije tekstova koje je o Istri ispisao 21 autor, »Literarisch reisen: Istrien«, a koju je, kao i hrvatski original » U mislima čupam borove: Istra u mislima, mašti i sjećanjima suvremenih stranih i domaćih pisaca« predstavljen na 11. pulskom sajmu, uredila Alida Bremer.