Stampar M - Stampar

Na rabačkoj rivi održan 2. Rabac Orchestra Festival

Na rabačkoj rivi održan 2. Rabac Orchestra Festival

15.6.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Glazba

U slikovitoj rabačkoj uvali nastupilo je 12 orkestara s više od 300 izvođača iz Praga, Virovitice, Našica, Karlovca, Zagreba, Sesveta, Pazina, Pule i Labina. Pazin i Sesvete predstavili su se s čak dva orkestra, a Našičani su oduševili sa svojim tamburicama i vokalnim solistima koji su izveli nekoliko svjetskih hitova

Rabačkom rivom u srijedu navečer odjekivali su zvuci klasične glazbe ali i popa, jazza i filmske glazbe u raznim aranžmanima i obradama. U toploj ljetnoj večeri pod vedrim nebom u slikovitoj rabačkoj uvali prepunoj brodica i turista prodefiliralo je 12 orkestara iz Praga, Virovitice, Našica, Karlovca, Zagreba, Sesveta, Pazina, Pule i Labina kao domaćina, sa više od 300 izvođača. Pazin i Sesvete nastupili su s čak dva orkestra a Našičani su oduševili sa svojim tamburicama i vokalnim solistima koji su izveli nekoliko svjetskih hitova.

Poznate glazbene teme

Program koji je trajao punih šest sati otvorio je Veliki orkestar labinske Umjetničke škole Matka Brajše Rašana, pod ravnanjem dirigenta Tomislava Novaka izvevši uz ostalo pop-rock i filmsku glazbu. Potom je Puhački orkestar Glazbene škola Karlovac, uz dirigenta Tihomira Bokuna, izveo poznate tema iz filmova te rock glazbu. Tamburaški kvartet i orkestar Glazbene škole "Jan Vlašimsky" iz Virovitice, uz vodstvo dirigenta Jurice Hrenića, uz ostalo se predstavio klasičnom glazbom, a harmonikaški i mješoviti orkestar Glazbenog odjela OŠ Vladimira Nazora iz Pazina, uz dirigente Rožiku Banov Mijandrušić i Roberta Rosandu, izvodili su skladbe u latino i tangostilu. Tamburaški orkestar Osnovne glazbene škole "Kontesa Dora" i Tamburaškog društva "Dora Pejačević" iz Našica nastupio je pod ravnanjem ravnateljice škole Marine Kopri, Puhački orkestar glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Pule, pod dirigentskom palicom Denisa Goldina. Poseban je bio i nastup Tamburaškog i harmonikaškog orkestra Glazbene škole Zlatka Grgoševića iz Sesveta, uz dirigentice Ivanku Potočnik i Valentinu Mikulić, a Hostivařský omladinski orkestar Základní umělecke škole iz Praga vodio je dirigent: Oldřich Ledabyl. Riječ je o školi s kojom labinsku Umjetničku školu veže 10-godišnja partnerska suradnja. Nastupio je i orkestar Glazbene škole Zlatka Balokovića iz Zagreba, pod ravnanjem Damira Bužlete, te Harmonikaški orkestar "Stanko Mihovilić" OKUD-a Istra iz Pule pod vodstvom dirigenta Juliana Grgorovića. Oduševili su publiku poznatim skladbama filmske, funky, rock i pop-rock glazbe.

Suradnja labinske i praške škole

Zadnjom točkom, prekrasnom izvedbom Piazzolinog "Obliviona", završio je 2. Rabac Orchestra Festival, a oduševljena publika izvođače je nagradila pljeskom. Oduševljeni su bili i sami izvođači i njihovi voditelji koji su najavili svoj povratak u Rabac.

Organizator je bila Umjetnička škola "Matko Brajša Rašan" iz Labina a kroz program je uspješno i šarmantno vodila ravnateljica Melita Lasek. Labinska dogradonačelnica Federika Mohorović Čekada koja je pozdravila sve prisutne na rabačkoj rivi, dan kasnije primila je predstavnike labinske Umjetničke škole i orkestra iz Praga u povodu njihove uspješne desetogodišnje suradnje te im čestitala na tom jubileju. (Branko BIOČIČ)


orkestar uš matko brajša rašan rabac koncert Rabac Orchestra Festival