Na pragu pravoga proljeća - očekuje se razvedravanje

Na pragu pravoga proljeća - očekuje se razvedravanje

18.3.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Prvih nekoliko tjedana klimatološkog proljeća proteklo je u znaku suhog, prohladnog i vjetrovitog vremena. Posljednjih je dana bilo u znaku jakih južnih vjetrova i prvih obilnijih oborina od početka godine. Na području Istre sada je palo gotovo stotinu litara kiše po metru četvornom, što je i više nego dobrodošlo nakon dosta suhog i vjetrovitog vremena koje prevladava još od početka godine.

Predviđanja su i više nego povoljna. Već se početkom vikenda očekuje postupno razvedravanje, a na vrijeme će u idućih desetak dana sve jače utjecati polje visokog tlaka zraka. Zapuhat će umjerena bura, koja će samo na Kvarneru biti pojačana, ali bez stvaranja većih neugodnosti. Kako su i dani sve duži, sunčanih će sati biti sve više te će i temperature biti sve više i ugodnije. Uz buru će se i dalje zadržati prohladno, posebno se to odnosi na noći i jutra, u kojima se u narednom tjednu u unutrašnjosti Istre može očekivati pojava mraza.

Najviše će se dnevne temperature popeti iznad 15 stupnjeva, dok se temperature zraka iznad 20 stupnjeva mogu očekivati tek pri kraju mjeseca. Za nekoliko dana stiže i kalendarsko proljeće, to će se dogoditi 21. ožujka, već u ranim jutarnjim satima - na području Istre uz umjerenu buru, vedro i stabilno vrijeme. Meteorološke prognoze pokazuju da bi se suho i stabilno vrijeme trebalo zadržati sve do kraja tjedna pa možda čak i do kraja mjeseca.

U poplavi loših vijesti od kojih se mnoge odnose na loše vremenske prilike mi trebamo biti i više nego zadovoljni. Zima, od koje svi najviše strahujemo, prošla je bez većih iznenađenja. Uz početak proljeća svakako je potrebno spomenuti dva značajna dana koja se obilježavaju na samom početku svakoga proljeća. Tako se 22. ožujka obilježava Svjetski dan voda - uz poruku koliko je važno raditi na očuvanju kvalitete vode i svima omogućiti pristup čistoj vodi.

Dan nakon toga, 23. ožujka, već se 60 godina obilježava Svjetski meteorološki dan. I uz taj se dan redovito daje određena poruka koja se odnosi na vrijeme i klimu. Ove godine ta poruka glasi "Klima za vas" - čime se nastoji još jednom skrenuti pažnju na očuvanje klime i time omogućiti ugodan život i ugodnu klimu za današnje i buduće generacije. Stoga ovom prilikom čestitke meteorolozima i svima koji prate vrijeme i rade na očuvanju postojeće klime! (Mario GRABAR)

 

razvedravanje meteorolozi vrijeme godišnja doba proljeće