Na području Labinštine najveći pad upisa učenika u prvi razred osnovne škole u Istri / Koromačno ostalo bez djece

Na području Labinštine najveći pad upisa učenika u prvi razred osnovne škole u Istri / Koromačno ostalo bez djece

25.7.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

S prvim školskim zvonom na jesen će u istarskim školskim klupama sjesti 1.920 prvašića, čime je nastavljen lagani porast broja djece u osnovnim školama. Prošle je godine tako u prve razrede bilo upisano 1.880 prvašića, godinu dana ranije 1.812 dok ih je u školskoj godina 2010./11. bilo 1.706. Stoga Marija Ivić-Kačan, voditeljica Odsjeka za prosvjetu pri županijskom Uredu državne uprave, s pravom ističe da je riječ o pozitivnom trendu koji traje.

 

Negativne brojke na Labinštini

 

- To nisu senzacionalno veliki skokovi, ali možemo govoriti o postepenom porastu broja djece, odnosno zaustavljenom dugogodišnjem padu učeničke populacije u osnovnim školama. Osim što raste broj prvašića, raste i ukupan broj učenika u osnovnim školama te od lani imamo situaciju da veći broj djece upisuje škole nego što ih završava, ističe Ivić-Kačan.

Tako je u osmim razredima ove godine bilo 1.872 osmaša, dakle, za 50-ak je više budućih prvašića. Ukupno se u o ovoj godini očekuje 14.441 osnovnoškolaca. Lani je učenika u svih osam razreda bilo 14.391, a prije dvije školske godine 14.362. No, pitanje je hoće li Istra ikada dostići brojku s kraja ‘90-ih kada je u osmoljetkama bilo čak 21.000 djece!

 

Najveći je priljev prvašića u školama u gradovima, i to na obali, dok u unutrašnjosti, posebice u područnim školama i u brdsko-planinskim dijelovima Istre, kao i u školama na talijanskom jeziku u pravilu ima manje upisane djece.

Kad se usporedi broj djece koja će ove godine krenuti u prve razrede s brojem učenika koji su upisali drugi razred, vidljiv je porast učenika na Puljštini gdje je i najveći broj prvašića. Na pulskom području koje osim gradskih škola obuhvaća i one od Barbana do Medulina - bit će 863 djece u prvim razredima. Ovo je druga godina da u školama južne Istre broj prvašića premašuje 800 pa će tako u drugim razredima biti 837 učenika dok ih je u trećem 753.

 

Na području ispostave Buje, a u koje se ubrajaju Novigrad i Umag ima 216 prvašića što je deset učenika više nego u drugim razredima. Lagani porast je i u Pazinu gdje je 163 đaka u prvim razredima u odnosu na 158 u drugim. Čak je i u buzetskoj osnovnoj školi došlo do blagog rasta broja učenika u odnosu na lanjsku godinu pa imamo 52 prvašića, dok 49 učenika kreće u drugi razred. Na Poreštini broj učenika koji se očekuje u prvim razredima identičan je onom u drugim razredima - 279.

Lagani je pad u rovinjskoj ispostavi gdje je upisano 193 prvašića što je tri učenika manje nego u drugim razredima dok je na Labinštini najveći pad pa je tako na ovom području 150 djece koja po prvi puta kreće u školu u odnosu na 172 učenika u drugim razredima.

 

Pazinska škola s područnim najveća

 

Iako je broj prvašića narastao, to ne znači da su sve škole pune. Kako sada stvari stoje, prazni su prvi razredi u područnim školama u Tupljaku i Pićnu koje potpadaju pod matičnu školu Vladimir Nazor u Potpićnu. Lani je u prvim razredima ovih područnih škola sjedilo dva, odnosno tri učenika koji sada kreću u drugi razred. U područnoj školi Gologorica, koja spada pod pazinsku, svega je jedan prvašić, isto kao i lani. Samo jedan prvašić je i u školi u Lanišću koja pripada buzetskoj, što je ipak bolje nego lani kada nisu imali ni jednog novoupisanog učenika. Bolja je situacija i u talijanskoj područnoj školi u Balama koja je lani također imala prazan prvi razred dok će ove godine imati četiri prvašića.

Zbog malog broja đaka još je prije nekoliko godina zatvorena područna osnovna škola u Karigadoru pa sada svi učenici odlaze u matičnu školu Rivarela u Novigradu.

 

Bez djece je ostala i škola u Koromačnu koja je godinama glasila kao najmanja škola u Istri te se nastava održava samo u matičnoj u Raši. Učenika nema ni u rovinjskoj prigradskoj školi Mondelako pa svi prvašići upisuju matičnu OŠ Vladimir Nazor. Najmanja škola u Istri sa svega dva prvašića je ona u Divšićima koja broji ukupno 39 osnovnoškolaca. Na suprotnoj se strani nalazi OŠ Poreč koja samo u matičnoj zgradi ima čak 839 učenika, a 97 učenika kreće u prvi razred pa je to ujedno škola s najviše prvašića u ovoj županiji. S područnim odjelima porečka škola ima više od tisuću učenika, ali ipak je pazinska škola, kada joj se pribroje sve područne, najbrojnija s čak 1.274 učenika.

U Uredu državne uprave napominju da su podaci o učenicima privremeni, pa su moguća manja odstupanja u broju prvašića, a potpuna će se slika imati pred sam početak nove školske godine koji starta 2. rujna.

prvašići obrazovanje marija ivić kačan