Na području Labinštine na javnoj dražbi tri nekretnine, u cijeloj Istri njih 43

Na području Labinštine na javnoj dražbi tri nekretnine, u cijeloj Istri  njih 43

23.9.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Hrvatski građani dužni su bankama 124 i pol milijarde kuna, od čega nešto više od 52 milijarde otpada na stambene kredite, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke za svibanj. Ekonomski stručnjaci procjenjuju da je oko 200 tisuća građana opterećeno otplatom stambenog kredita te da mnogi od njih, i većina ostalih građana, otplaćuju još nekoliko zajmova bankama. Ove brojke su nešto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u blagom su porastu još jedino hipotekarni krediti, dok su sva ostala nova zaduživanja građana, prema analizama, u padu.Usprkos stezanju remena, racionalnijem raspolaganju zaradom i manjem posezanju za raznim oblicima kreditiranja, nesigurna gospodarsko-ekonomska situacija koja trenutno vlada u zemlji može nas gotovo u trenu dovesti u najgoru noćnu moru: suočavanje s ovrhom.Prije tri godine osnovan je Očevidnik nekretnina i pokretnina vrjednijih od 50.000 kuna koje se prodaju u ovršnom i stečajnom postupku, a koji se nalazi na internetskim stranicama Hrvatske gospodarske komore. Na ovom crnom popisu do 16. rujna ove godine našlo se 649 nekretnina, 11 pokretnina i dvije aktivne imovine koje će uskoro na javnim dražbama naći svoje nove vlasnike. Od ukupnog broja nekretnina njih 609 završilo je na bubnju zbog ovrhe. Po broju nekretnina koje su se našle u očevidniku neslavno prvo mjesto trenutno zauzima Vukovarsko-srijemska županija s 89 aktivnih nekretnina koje se prodaju u ovršnom postupku. Iza nje je Osječko-baranjska sa 73, pa Bjelovarsko-bilogorska s 49 nekretnina. Istarska županija je s ukupno 60 nekretnina u očevidniku na trećem mjestu, od čega će njih 43 ići na dražbu zbog ovrhe, dok ostalo čini imovina koja se rasprodaje zbog stečaja tvrtke Histria Group d.d.


Upravo je iz Istre najskuplja pokretnina nad kojom je provedena ovrha, a radi se o zrakoplovu tipa MD-82 koji se nalazi na aerodromu u Valturi te mu je određena početna cijena od 610.000 dolara. Avion je vlasništvo tvrtke u stečaju Air Adriatic. Čini se da hrvatski građani još uvijek uspijevaju vrlo dobro izvršavati svoje kreditne obaveze budući da će na dražbi završiti samo jedan osobni automobil, i to iz Opatije, "mercedes C 200 CDI" star osam godina, čija je početna cijena 120.000 kuna.Kada govorimo o nekretninama, većinom se prodaju kuće (254), stanovi (73), poslovni prostori (36) i zgrade (19), no ima i hotela. Prodaju se oranice, livade, pašnjaci, vinogradi pa čak i putovi! Očevidnik nije pravo mjerilo stanja stvari jer se mnoge nekretnine koje se nađu pod ovrhom prodaju na javnim dražbama koje se oglašavaju samo pri općinskim sudovima ili pak putem agencija s kojima banke surađuju. Zaplijenjena pokretna imovina trebala bi se prodavati i kod 15 tvrtki koje je HGK ovlastio za izvršenje ovrha i prodaju pokretnina u svojim komisionima ili na javnim dražbama.

 

U Istri, međutim, ovakva praksa nije zaživjela jer takav komision ne postoji, a najbliža dva su u Rijeci. Pravu situaciju po pitanju ovrha teško je saznati i zbog toga što se naplata dugovanja za račune obavlja putem javnih bilježnika, no doznajemo da su prošle godine najviše posla imali zbog dugova za Hrvatima najomiljeniju stvarčicu: mobitel. (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)

 

Na području Labinštine na javnoj dražbi su različite vrste nekretnina, od šuma, do zgrade i privatne kuće  i to na području Labina, Nedešćine i Plomina.

 

Očevidnik nekretnina i pokretnina

 

 

 

javna dražba nekretnine stečaj ovrha zemljište šume katastarska čestica gospodarstvo očevidnik nekretnina i pokretnina dugovi kriza