Na području Labina u tijeku mnogi radovi na prometnicama, a dosta njih nas još očekuje i u bližoj budućnosti

Na području Labina u tijeku mnogi radovi na prometnicama, a dosta njih nas još očekuje i u bližoj budućnosti

29.3.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Devet vijećnika prijavilo se za postavljanje pitanja gradonačelniku Labina i pročelnicima na današnjem aktualnom satu 9. sjednice Gradskog vijeća Grada Labina, od kojih se čak četiri pitanja odnosilo na uređenje i sanaciju prometnica Grada Labina. Vijećnica Katarina Filipović ukazala je na nesigurnu prometnicu u Starom gradu iza zgrade Gradske uprave prema Presici, gdje predlaže napraviti ugibalište za autobuse, pješački nogostup i parkiralište s adekvatnom rasvjetom, čime smatra da bi se riješila kaotična situacija s parkingom u Starom gradu. Gradonačelnik Glavičić je istaknuo kako se radi o županijskoj cesti, koja u biti spaja Titov trg s glavnom ulicom u Presici, no o istoj će se odlučivati u dogovoru sa Županijskom upravom za ceste obzirom da je ista u njihovoj nadležnosti, ali je ujedno poentirao kako je ovaj dio prometnice dio jednog većeg problema.

„Slažem se da tu imamo dosta problema, no ta je relacija dio većeg problema, koji se zove zaobilaznica Staroga grada i koji ćemo morati prije ili kasnije zagristi kao kiselu jabuku koja nam je teška i neprobavljiva i sve rješavati u paketu, a ne parcijalno. Na poziciji gdje predlažete parkiralište isto se ne može napraviti, jer su tu privatne parcele, a što se tiče rasvjete, ista je postavljena na skoro kompletnom tom dijelu, ali slažem se da se to može bolje riješiti“, odgovorio je Glavičić zaključivši kako pitanje nogostupa također moramo sagledavati kao sastavni dio, odnosno širi dio već spomenute zaobilaznice Staroga grada.

Vijećnicu Vesnu Šćiru Knapić zanimalo je što se može učiniti po pitanju sanacije ceste prema restoranu Markus, na kojem su se dijelu uslijed vremenskih neprilika napravile udubine sa strane ceste čime se vozačima onemogućuje ugibanje i sigurna vožnja. Danijel Žužić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i upravljanje imovinom podsjetio je da je trenutno u fazi rješavanje manjih zahtjeva sanacije nerazvrstanih cesta na širem području Grada te da će se i navedena prometnica terenski obići i dovesti u primjereno i sigurno stanje, naglasivši kako se ove godine u Ripendu dosta uložilo što se tiče uređenja prometnica.

Vijećnik Lari Zahtila upoznao je vijeće s neuređenom prometnicom na dijelu naselja Vinež, od kućnog broja 41/a i b pa do kućnog broja 414 i 420, nakon čega slijedi 100-metarski zeleni pojas do škole te ga zanima može li Grad planirati rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kako bi se ista mogla sanirati  i produžiti do škole navedenih 100 metara kako bi se stvorila još jedna mogućnost prometne komunikacije između bivšeg diska King i škole, čime smatra da bi promet bio sigurniji i za vozila i za pješake.

Odgovarajući na pitanje gradonačelnik Glavičić je potvrdio da je navedena cesta ucrtana u prostorni plan, međutim da nije riješeno vlasništvo.

„Slažem se da ne bi bilo loše da se to poveže, no najprije treba otkupit parcele, tako da u ovoj godini to nije predviđeno, no o tome se može razmišljati za iduću proračunsku godinu. Saniranjem ovog dijela dobili bismo jednu kružnu prometnicu, koja bi poboljšala cirkulaciju prometa u tom dijelu naselja Vinež“, zaključio je Valter Glavičić.

Naposljetku, vijećnicu Brunu Gobo zanimalo je kada će se nastaviti s radovima na cesti Kapelica – Salakovci i hoće li se postaviti kamere.

Gradonačelnik je podsjetio kako je između Županijske uprave za ceste i Grada Labina dogovoreno sufinanciranje za navedenu radionicu te da bi se s radovima trebalo započeti krajem mjeseca travnja.

„ŽUC je sproveo natječaj i izabrao najpovoljnijeg ponuđača i radi se o ukupnoj investiciji od 8 milijuna kuna. Sada je u tijeku uvođenje izvođača u posao i vjerujemo da će negdje krajem idućeg mjeseca početi radovi na kompletnoj dionici od nove trgovine na Kapelici pa skroz do nekadašnje konobe Morčaki. Naglasio bih da će se na navedenoj dionici izgraditi kompletan nogostup s lijeve strane i mislim da sve to skupa ide u dobrom smjeru te unaprijed molim građane za razumijevanje, jer će biti semafori, no sve smo to prošli lani pa će i ovo drugo polugodište biti otprilike slično“, zaključuje Glavičić s napomenom kako će se ove godine postaviti jedna kamera za mjerenje brzine na spomenutoj cesti, koju bi sufinancirao Holcim u koordinaciji s MUP- om, a za drugu kameru se može razmišljati prilikom planiranja proračuna za sljedeću godinu.

asfaltiranje prometnica