Na području Labina palo najviše kiše | Raša dosegla čak 546 cm!

Na području Labina palo najviše kiše | Raša dosegla čak 546 cm!

28.5.2019. // IstraMet // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Prema meteorološkim postajama Istrameta, u posljednja 24 sata (8 do 8 sati) lokalno je palo do 81 mm kiše koliko je zabilježila postaja u Labinu – Ripenda Vicani. Obilnih 75 mm palo je u Juranima, također na istoku Istre, dok su obližnje postaje zabilježile 10-ak mm manje količine.

Na padinama Učke palo je do 78 mm (Poljane), a obilnih 60 mm zabilježila je i postaja u Umagu (Nazorova). Spomenimo i Poreč (Veleučilište) s također obilnih 53 mm. Na Pazinštini je palo od 39 do 44 mm, dok je najmanje kiše zabilježeno na pulskom području, od 5 do 23 mm.

Velike količine kiše u kratkom vremenskom roku uzrokovale su bujanje istarskih rijeka. Raša je u Potpićnu u 7 sati dosegla čak 546 cm, što je razina redovnih mjera obrane od poplava (na samoj granici s izvanrednim).  Prema dojavama s terena i Mirna je nabujala, a mjestimice izlazi iz korita. Vodostaj u Ponte Portonu iznosi 381 cm.

Uslijed velikih količina kiše nabujala je i Pazinčica, u što se možete uvjeriti u priloženim video zapisima.

Prema predviđanjima modela, glavni oborinski val zapravo tek stiže u noći na srijedu, no uz nejednoliki raspored oborina o čemu ćemo izvještavati tijekom dana. (P.R./IM).rijeka raša raša bujca posert vrijeme