Na području Labina boravilo najviše turista iz Njemačke

Na području Labina boravilo najviše turista iz Njemačke

10.10.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Istarska policija ovu turističku sezonu, odnosno period od početka lipnja do kraja rujna, ocjenjuje izuzetno uspješnom što se tiče sigurnosti, a u tom je razdoblju, kao i obično, najčešće intervenirala po prijavama zbog krađa i teških krađa.

Takozvanih teških krađa, onima kojima prethodi provala, u četiri ljetna mjeseca bilo je ukupno 902, dok ih je lani bilo samo tri više. Običnih krađa, gdje su lopovi uglavnom po turističkim naseljima ušetavali u otključane apartmane i turistima krali laptope, novac, dokumente i druge vrijednosti, ove je godine bilo 1.161, a lani 1.070. Nerijetko su se na meti lopova našle i torbe na plaži, a krali su i gumenjake, izvanbrodske motore pa i bicikle. No, za ljetne mjesece u Istri to su uobičajeni događaji kojih je iz godine u godinu otprilike jednak broj.

Iako je policija zadovoljna ovoljetnim stanjem sigurnosti valja istaknuti da još uvijek nije riješena pljačka Brod banke koja se koncem lipnja usred dana odigrala na pulskoj rivi. Razbojnik, koji je maskiran i s oružjem u ruci odnio novac još nije pronađen, a policija do sad nije obznanila ni koliko je novca ukradeno.

Posljednjeg dana kolovoza u porečkoj poslovnici Basler osiguranja nepoznati je razbojnik ustrijelio zaštitara Denisa Matoševića. Pljačkaš se potom zaputio u IKB banku, prijetio djelatnicama pištoljem, ali je na koncu otišao bez ikakvog plijena. Dva dana kasnije zbilo se razbojstvo u OTP banci u Kanfanaru. Ondje je razbojnik maskiran i s uperenim pištoljem iznudio novac i pobjegao, a istražitelji sumnjaju da bi mogla biti riječ o istoj osobi koja je ranila Matoševića.

Premda su strani turisti često idealna meta prevaranata, ove sezone nije bilo puno takvih slučajeva. No, ipak, dva su vremešna Britanca ostala bez 1.500 kuna kada su prihvatila ponudu nepoznatog prevaranta da im razmjeni funte u kune. Muškarci su naknadno shvatili da su dobili bugarske leve.

Početkom rujna je, pak, jedna crvenokosa žena u mjenjačnici u Poreču bezuspješno pokušala razmijeniti 300 lažnih dolara. No, nakon što je od nje zatražena osobna iskaznica žena je otišla, a dolare ostavila na pultu.

S povećanim brojem gostiju neminovno je i dodatno opterećenje na prometnicama pa je, nažalost, povećan i broj nesreća. No, u PU istarskoj s ponosom ističu da se ove godine u ljetnim mjesecima, u odnosu na isti period lani, broj nesreća sa smrtno stradalima smanjio za 62 posto. Istarska policija posebno je istaknula podatak da prvi put u dvadeset godina u kolovozu i rujnu u prometu nije poginula nijedna osoba.

Posebnu pažnju policijski službenici su ovoga ljeta posvećivali i prijavama nestanka osoba te sprečavanju stradavanja na moru. Naime, ljetos je prijavljen nestanak ukupno 27 osoba i sve su pronađene. Premda u akvatoriju poluotoka nije bilo većih havarija ili nesreća na moru, ovog se ljeta utopilo 13 osoba, uglavnom starije životne dobi.

Na graničnim je prijelazima tijekom četiri ljetna mjeseca u odnosu na lani povećan broj putnika za 9 posto, a za 11 posto veći je broj prijavljenih stranaca. Tako je ove sezone u Istri boravilo 2.453.895 stranih gostiju, dok ih je lani bilo 2.214 991. Na području Istre, prvenstveno na području Poreča, Pule, Umaga, Rovinja i Labina boravilo je najviše državljana Njemačke (24 posto), Italije (16 posto) te Slovenije (15 posto) i Austrije (14 posto). Pet posto su činili Nizozemci, 4 posto Česi, 3 posto Rusi te po dva posto Mađari i Poljaci.

Ove sezone na Poluotoku nije bilo većih požara. Najveći je zabilježen u Medulinu sredinom kolovoza kad je izgorjelo deset štandova i jedno kombi vozilo. Šteta je bila milijunska, a očevid stručnjaka na Osipovici, omiljenoj turističkoj šetnici u Medulinu, pokazao je da je drvene štandove zapalila neispravna žarulja koja je iskrila. (Marica KOŠTA)

 

Foto: ilustracija

 

turisti sezona turizam