NA MJESTU BIVŠIH RUDARSKIH OKANA NIČU DVIJE NOVE POSLOVNE ZONE - Grad dobiva i dva nova parkirališta I treću benzinsku postaju

NA MJESTU BIVŠIH RUDARSKIH OKANA NIČU DVIJE NOVE POSLOVNE ZONE - Grad dobiva i dva nova parkirališta I treću benzinsku postaju

15.11.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Uz postojeću poslovnu zonu u Vinežu, Labin uskoro dobiva još dvije nove. Upravo se planiraju poslovne zone Ripenda Verbanci i Rogočana koje će se prostirati na devet hektara, a obje nastaju na lokacijama bivših rudarskih okana. Poticaj za nove zone dolazi iz privatnog sektora. Naime, nedavno je riječka tvrtka Sekundar usluge iskazala interes da bi izgradili gospodarsku građevinu u kojoj bi se bavili reciklažom sekundarnih sirovina i korisnog otpada. Konkretno, ta tvrtka skuplja stari namještaj i uređaje, a potom reciklira i prodaje iskoristive sirovine.

 Otvaranje novih radnih mjesta

Najvažniju djelatnost u poslovanju tvrtke čini prikupljanje, izdvajanje i promet metalnih ostataka i otpada, koje se sortira, reže, preša i priprema za izvoz u zemlje članice EU. Na svojoj posljednjoj sjednici Gradsko vijeće je podržalo ovaj iskazani interes i donijelo Odluku o osnivanju Poslovne zone Ripenda Verbanci čime se stvaraju formalni uvjeti za buduća ulaganja, kao i za otvaranje novih radnih mjesta.

-Tvrtke koje ulažu u poslovne zone u Labinu, šire proizvodne pogone i povećavaju broj zaposlenih. Poslovnu zonu Vinež proširujemo kroz drugu fazu kako bi tvrtka MCZ za proizvodnju kotlova, peći i kamina proširila svoju proizvodnu halu i kako bismo otvorili dodatni prostor za nove proizvodnje. U ovoj zoni posluje osam tvrtki koje zapošljavaju više od 650 zaposlenika, kazao je gradonačelnik Labina Valter Glavičić. Nadalje, grad dobiva i novu benzinsku postaju. Tvrtka Adria Oiliz Kastava iskazala je interes za izgradnjom postaje na ulazu u Labin iz pravca Rijeke, neposredno prije trgovačkog centra Konzum, a gradske vlasti su to odobrile, kao i izmjene u Urbanističkom planu. Labin, kao i mnogi drugi gradovi, vapi za parkirnim mjestima.

Više od 170 parkirnih mjesta

Kako doznajemo od gradske pročelnice za prostorno uređenje Anamarije Lukšić, sljedeće godine planira se i uređenje više od 170 parkirnih mjesta u samom centru grada. Naime, na postojećem parkiralištu kraj Sportskog centra Franko Mileta u planu je zamjena asfaltne površine sa novim rubnjacima i označavanjem 80-ak parkirnih mjesta. Umjesto u ranije najavljenoj parkirnoj garaži, ostatak parkirnih mjesta planira se urediti kraj bivše stanice za tehnički pregled, nedaleko tržnice, na zemljištu u privatnom vlasništvu, oko čega se upravo vode razgovori sa vlasnikom. Na toj bi se lokaciji asfaltirala podloga i označilo otprilike 90 parkirnih mjesta. Ovaj projekt financirat će se iz gradskog proračuna za 2019., koji je planiran u iznosu od 103,3 milijuna kuna. Proračun ide u prvo čitanje na sjednici u utorak, 20. studenog, a gradske vlasti najavljuju kako su u njemu sadržani još brojni projekti i nova zapošljavanja. (Branko BIOČIĆ)

Ulaganje labin investicije parking benzinska