Na mamografiju u svom gradu i bez dugog čekanja!

Na mamografiju u svom gradu i bez dugog čekanja!

10.4.2024. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nakon što je 2022. godine, zbog zastarjelosti i učestalih kvarova, stacionarni mamograf u labinskoj ispostavi Istarskih domova zdravlja stavljen van funkcije, korisnicama ovog nemjerljivo važnog uređaja za preventivu karcinoma dojke ponuđena je mogućnost korištenja mobilnog mamografa. Zbog dostupnosti koja je na ovaj način ograničena, već se unaprijed znalo da mobilni mamograf za Labinštinu nije adekvatno trajno rješenje.

Ubrzo se u inicijativu da se u Labinu ponovno osposobi stacionarni mamograf uključila udruga Liga protiv raka Labin, s idejom da se kroz veliku humanitarnu akciju u koju će biti uključeni ne samo građani, već i poduzetnici, ustanove i jedinice lokalne samouprave Labinštine, kao i brojni iseljenici, skupe sredstva za kupnju vlastitog uređaja. Zaključak je od samog početka akcije bio jasan - davno dosegnuti nadstandard mora se i dalje održavati. Inicijativu je tada podržalo i Gradsko vijeće Grada Labina, jer se ovime uz zadržavanje nivoa zdravstvene uslugu na koju su građanke Labina i Labinštine navikle, istovremeno oslobodila i mogućnost većeg angažmana mobilnog mamografa u drugim sredinama Istre.

Već svi dobro znamo da je ishod akcije bio i više nego uspješan, te da je cijela Labinština još jednom pokazala veliko srce, te je nakon provedenog postupka javne nabave toliko željeni uređaj kupljen i montiran, te stavljen u funkciju.

Danas sve građanke Labinštine svoje redovne i toliko važne preventivne preglede opet obavljaju u labinskom Domu zdravlja. Tamo su im na usluzi gotovo svima poznata dr. Lorena Brnjac, specijalist radiologije, te radiološki tehnolozi Ana Mohorić i Davor Haramina. Pregledi se obavljaju svaki radni dan u tjednu i to utorkom, četvrtkom i petkom od 7 do 15 sati, a ponedjeljkom i srijedom u poslijepodnevnoj smjeni, od 12 do 20 sati. 

"Onaj daleki, po nekim procjenama i nedostižan cilj, da Labin i Labinština sami sebi priušte tako skup i sofisticiran medicinski uređaj, ostvaren je još prošle godine. Mamograf u Labinu jedan je od tek tri stacionarna mamografa u Istri, a jedini je kupljen vlastitim sredstvima odnosno donacijama građana, tvrtki, iseljenika, Grada i općina Labinštine. U punoj je funkciji od siječnja ove godine, a danas sve naše sugrađanke svoje preglede mogu obavljati svakoga radnog dana, u svom gradu, odnosno na tek nekoliko minuta hoda ili vožnje od svoje kuće - i to ne samo bez putovanja, već i bez višemjesečnog čekanja na red. Svi pregledi obavljaju se u roku od par tjedana od dana naručivanja, a hitnoće se obavljaju najčešće gotovo istoga dana. Duboko sam uvjeren da naše mame, sestre, supruge i kćerke apsolutno zaslužuju ovu razinu preventivne brige za svoje zdravlje" - zadovoljno je ovaj zdravstveni nadstandard komentirao labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Kako su iz ordinacije labinske radiologije potvrdili, sve narudžbe se obavljaju putem e-uputnica, pacijentice na red dolaze unutar istog mjeseca, a obavljaju se i pregledi u sklopu nacionalnog programa prevencije raka dojke, za sugrađanke starije životne dobi. Informacije o pregledima dostupne su na broj telefona 052 650 991 ili putem e-maila: rtg.labin@idz.hr

labin mamografija stacionarni mamograf