Na listi strateških projekata –bioenergane i navodnjavanje – rekonstrukcija TE Plomin uvrštena na Listu strateških projekata

Na listi strateških projekata –bioenergane i navodnjavanje – rekonstrukcija  TE Plomin uvrštena na Listu strateških projekata

11.3.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U gotovo dva mjeseca, odnosno od 13. siječnja do danas Ministarstvo gospodarstva zaprimilo je 16 prijava u kojima ulagači traže da se njihova investicija proglasi strateškim projektom. Time zapravo traže da njihov projekt "prođe" kroz administraciju po ubrzanom postupku.

 

Zahtjevi ulagača

 

Od tih 16 projekata, odgovorili su nam iz Ministarstva gospodarstva, deset je privatnih, a šest javnih investicija.

- Javni projekti pokrivaju područje energetike i infrastrukture, dok su privatni u najvećem dijelu iz područja turizma te dva projekta iz područja energetike, pojasnili su iz Ministarstva, ali više detalja ne žele otkrivati.

Doznajemo tek da su dva privatna projekta iz energetike vezana uz proizvodnju energije iz biomase. Uz to, naši sugovornici otkrivaju da bi Ministarstvo gospodarstva uskoro moglo dobiti zahtjev ulagača da se nekoliko njihovih projekata iz vodoprivrede proglasi strateškim. Riječ je, između ostaloga, o projektima navodnjavanja, a investitori su i javni i privatni.

Ministarstvo gospodarstva obavlja samo administrativnu provjeru zaprimljenih prijava, a Vlada na prijedlog Povjerenstva donosi odluku o proglašenju svakog pojedinog strateškog projekta.

 

To Povjerenstvo za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata, koje vodi potpredsjednik Vlade Branko Grčić i koje je počelo s radom prije dva mjeseca, na sjednici održanoj 28. veljače 2014. godine, donijelo je odluku o uvrštenju tri projekta na Listu strateških projekata i to su Kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište u sklopu projekta Rijeka Gateway, LNG Terminal i rekonstrukcija TE Plomin.

U Ministarstvu gospodarstva ne žele govoriti ni o ukupnim ulaganjima, no da bi projekt bio strateški mora vrijediti najmanje 150 milijuna kuna, osim ako nije riječ o projektima koji se financiraju iz fondova Europske unije ili se nalaze na područjima od posebne državne skrbi i otocima. Za projekte povezane s EU fondovima vrijednost mora biti veća od 75 milijuna kuna, dok se na područjima od posebne državne skrbi razmatraju projekti iznad 20 milijuna kuna. Isto je i s otocima i projektima iz poljoprivrede.

 

Kazne zbog rokova

 

Da bi ubrzala donošenje odluka Vlada je propisala i kazne za državne institucije koje se ne budu pridržavale rokova. Tako državna institucija koja probije rokove u donošenju odluka može zaraditi kaznu od pet tisuća kuna, a službeniku koji je za to odgovoran prijeti disciplinski postupak.

Samo povjerenstvo koje donosi odluku je li neki projekt zadovoljio uvjete da postane strateški, što je korak prije Vladine odluke, nema rokove u kojima mora donijeti odluke. Jedino je propisano da se mora sastajati barem jednom mjesečno, a dinamika donošenja odluka ovisit će i o tome koliko će im prijedloga pristići u određenom trenutku.

 

PIŠE Jagoda MARIĆ

te plomin tep c rekonstrukcija projekt strategija grčić gospodarstvo