Na Labinštini u prvi razred na jesen kreće tridesetak djece više nego lani

Na Labinštini u prvi razred na jesen kreće tridesetak djece više nego lani

3.3.2016. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Prema rezultatima predupisa u prvi razred osnovne škole, u Istarskoj se županiji ukupni broj prvašića neće bitno promijeniti u odnosu na prethodnu školsku godinu. Ukupno je naime u Istri kroz predupise evidentirano 2.046 školskih obveznika, a trenutačno na području cijele Županije prvi razred pohađa 2.036 učenika.

 

 

Treba imati na umu da su predupisi samo pomoćno sredstvo, i to samo u nekim sredinama, za sastavljanje početnog popisa školskih obveznika, kojima će se sustavno slati pozivi za dolazak na procjenu psihofizičkog stanja na osnovu kojeg se preporučuje ili ne preporučuje upis djeteta u prvi razred osnovne škole, ukazuje nam Marija Ivić Kačan, voditeljica Odjela za prosvjetu, kulturu i sport pri Uredu državne uprave u Istarskoj županiji.

 

  

Prijevremeni upisi

 

Tako se predupisi, primjerice, u Istri provode u sredinama u kojima je fluktuacija stanovništva veća, dok se u manjim sredinama u kojima su manje migracije, primjerice u Pazinu i Buzetu, predupisi ne provode već su za sastavljanje popisa školskih obveznika dovoljni podaci predškolskih ustanova i MUP-a.

Aktualnim školskim obveznicima za školsku godinu 2016./2017. smatraju se djeca koja do 31. ožujka ove godine navršavaju 6 godina života, dakle ona koja su rođena u razdoblju od 1. Travnja 2009. do 31. ožujka 2010. godine. Iznimno, roditelji mogu dati zahtjev i za prijevremeni upis djece rođene nakon tog datuma, ali za takvo što u obzir mogu doći djeca rođena najkasnije do kraja 2010. godine, odnosno ona koja će šest godina navršiti do kraja ove godine. S druge strane, povjerenstvo može nakon psihofizičkog pregleda djeteta preporučiti odgodu upisa u prvi razred na godinu dana. Tek tada, kad se broju djece evidentirane kroz predupise doda broj djece koja će se prijevremeno upisati, a od njega oduzme broj djece za koju će se upis odgoditi, znat će se konačan broj prvašića u Istarskoj županiji.

Svaka škola ima svoj terminski plan upisa, koji mogu početi onda kada se završe pregledi, a načelno će se upisi u prvi razred obavljati od 1. do 15. lipnja. Prema podacima Ureda državne uprave, obje kategorije, i prijevremeno upisani i oni s odgodom upisa, svake godine prosječno obuhvate po pedesetoro djece, pa na kraju broj upisanih biva skoro isti kao i kod predupisa.

Iznimka je bila prošla godina, kada je u Istri zabilježeno 70 prijevremenih upisa, a 80 odgoda upisa, što je malo iznad prosjeka, ali ponavljanje takve iznimke ove se godine ne očekuje, pa se stoga ne očekuje ni bitna promjena u ukupnom broju razrednih odjela, kaže nam Marija Ivić Kačan.

 

 

Uobičajena fluktuacija

 

Dok na razini Županije broj budućih prvašića neće biti bitno drukčiji nego što ih je sada u prvom razredu, na razini gradova su razlike između broja školskih obveznika evidentiranih kroz predupise i sadašnjeg broja učenika prvog razreda malo uočljivije, ali osim na Labinštini ne izlaze izvan okvira uobičajenih godišnjih varijacija.

 

Na Labinštini je naime novih školskih obveznika 209, a broj sadašnjih prvašića je 177, što bi mogao biti znak demografskog napretka za taj dio Istre. Na Bujštini obveznika ima 265 a prvašića 255; na Pazinštini je obveznika 168 a prvašića 179; na Buzeštini obveznika ima 73 a prvašića 67; na Poreštini su 302 obveznika dok prvašića ima 319; na Rovinjštini obveznika ima 207 a prvašića 195; dok su na Puljštini evidentirana 822 školska obveznika dok prvi razred trenutačno polazi 843 djece.

 

 

Ukoliko kasnije uračunavanje prijevremenih i odgođenih upisa bitnije ne poremeti računicu, osim Labinštine gdje će biti najizrazitiji, porast broja djece u prvom razredu će u narednoj školskoj godini zabilježiti Bujština, Buzeština i Rovinjština; dok će se pad osjetiti na Pazinštini, Poreštini i Puljštini, ali riječ je, tumače u Uredu državne uprave, o uobičajenim godišnjim fluktuacijama.

 

Davor ŠIŠOVIĆ

demografija upisi obrazovanje prvašići škola ured državne uprave djeca školstvo