Na Labinštini postavljena velika radarska stanica: Odsad preciznije prikupljanje meteoroloških podataka, POSEBICE ZA OLUJNE PROCESE

Na Labinštini postavljena velika radarska stanica: Odsad preciznije prikupljanje meteoroloških podataka, POSEBICE ZA OLUJNE PROCESE

16.9.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na najvišem vrhu Labinštine, vrhu Goli, postavljen je veliki radar odnosno jedan od šest u Hrvatskoj ukupne vrijednosti od oko 70 milijuna kuna. Za sada su postavljena četiri, a svaki je vrijedan 1,6 milijuna kuna.

Ovaj na Labinštini obuhvatit će područje Sjevernog Jadrana u radijusu od 250 kilometara i prikupljati sve relevantne meteorološke podatke. Najsuvremeniji meteorološki radar instaliran je na vrhu Goli u svibnju 2022. i dio je projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Hrvatskoj – METMONIC. Radi se o jednom od ukupno tri na obali. Nakon instalacije trećeg radara tijekom jeseni (lokacija Uljenje na Pelješcu) po prvi put u povijesti cijeli hrvatski Jadran bit će pokriven radarskim mjerenjima što će bitno povećati sigurnost ljudi i dobara na moru i uz more.


U realizaciji projekata METMONIC, između ostaloga, važnu ulogu ima i lokalna zajednica, a upravo je grad Labin primjer kako lokalna zajednica može prepoznati korist od projekta koji će osigurati prikupljanje niza meteoroloških pokazatelja važnih ne samo za izrade prognoza, upozorenja te istraživanja DHMZ-a, nego i za potrebe lokalne zajednice, poljoprivrednika te razvoj turizma.


Mjesto na kojem je postavljen radar posjetili su Branka Ivančan Picek, ravnateljica Hrvatskog Hidrometeorološkog zavoda, Petteri Taalas, generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije, Phil Evans, generalni sekretar EUMETS-a odnosno Europske organizacije za korištenje meteoroloških satelita i Florance Rabier, generalna direktorica Europskog centra za srednjeročne vremenske prognoze.


Oni su istaknuli važnost doprinosa Hrvatske meteorološkoj infrastrukturi u Europi i prikupljanju potrebnih podataka te kako će ovaj meteorološki radar na vrhu Goli biti posebno važan za detekciju oblaka koji donose jaku kišu, pljuskove i nevrijeme. Rekli su kako je to je posebno važno za sigurnost ljudi, turizam i poljoprivredu ali i planiranje običnih ljudskih aktivnosti i putovanja.


- Na ovaj način ćemo pomoći našim poljoprivrednicima, gospodarstvenicima, našem turizmu i svima onima kojima je točna prognoza vrlo važna za održavanje njihovih aktivnosti. Zahvaljujem i građanima Labina na razumijevanju jer znamo da su takvi projekti često puta na početku nailazili na otpore, rekao je među ostalim labinski gradonačelnik Valter Glavičić istaknuvši i nastavku dobre suradnje sa Hrvatskim meteorološkim zavodom. Njegova ravnateljica Branka Ivančan Picek je zahvalila Gradu Labinu i njegovom gradonačelniku na razumijevanju i traženju lokacije još prije pet godina u sklopu velikog projekta modernizacije i automatizacije meterološke mreže.


Branko Biočićradarska stanica meteorologija branka ivančan picek hhmz hrvatski hidrometeorološki zavod