Na Labinšćini deset potencijalno oboljelih od H1N1

Na Labinšćini deset potencijalno oboljelih od H1N1

16.11.2009. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Na području Labinšćine nema niti jednog laboratorijski potvrđenog oboljelog od gripe H1N1, doznajemo od  dr. Suzane Mušković, specijaliste epidemiologa labinske ispostave Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Istovremeno, prijavljeno je oko 10 oboljelih od pandemijske gripe ali isključivo na temelju kliničke slike. Svi pacijenti imaju blaži oblik gripe te niti jedan od njih nije hospitaliziran.

Stara „sezonska" gripa na području Labinštine još nije zabilježena, a njezino se pojavljivanje očekuje uobičajeno tek potkraj  odnosno početkom iduće godine.

 

Doktorica Mušković savjetuje da u slučaju sumnje na pandemijsku gripu na temelju simptoma  kao što su visoka tjelesna temperatura, glavobolja, umor, kašalj i malaskalost  nemaj potrebe dolaziti u ordinacije obiteljskih liječnika već je  dovoljno telefonski se javiti svom liječniku obiteljske medicine koji će dati savjet, a ako je potrebno dogovoriti dolazak u ambulantu ili kućnu posjetu.

 

Naše ordinacije obiteljskih liječnika opskrbljene su lijekom Tamiflu koji je prije svega namijenjen najrizičnijim skupinama pacijenata kao što su kronični srčani, plućni pacijenti, bubrežni bolesnici te za trudnice kao i kod pacijenata kod kojih su moguće komplikacije. Ovoga vikenda nije zabilježen veća posjeta Hitnoj službi od uobičajenih dana vikenda, saznajemo od dr. Helene Vlačić, voditeljice labinskog Doma zdravlja „Dr. Lino Peršić". 

 

No, obzirom da se očekuje porast  broja oboljelih od nove, pandemijske gripe, u Plan pripravnosti su uključene i aktivnosti svih raspoloživih resursa koji će pomoći u prevladavanju svih organizacijskih aspekata koje nova gripa nosi (Patronažna služba, Ustanove za njegu u kući, volonteri Crvenog križa, sanitetski prijevoz, organizacija stacionarne djelatnosti).

 

Nadležni preporučuju građanima da u  vrijeme trajanja pandemijske gripe izbjegavaju zatvorene prostore gdje boravi mnogo ljudi, odnosno izbjegavaju svaki nepotreban kontakt s većim brojem ljudi i osobama koje imaju simptome respiratorne bolesti, redovito prozračuju prostorije, češću peru ruke vodom i sapunom.

 

h1n1 svinjska gripa gripa zaraza dom zdravlja lino peršić prevencija labin suzana mušković helena vlačić nova gripa crveni križ