Na graničnim prijelazima u Istri promet pojačan, nema dužih čekanja

Na graničnim prijelazima u Istri promet pojačan, nema dužih čekanja

7.4.2017. // iPress // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Zbog danas započete primjene sustavne granične kontrole svih osoba koje prelaze granične prijelaze na svim granicama Europske unije, uključujući i nad građanima EU, putnički promet pojačan je na većini hrvatskih graničnih prijelaza. U Istri tijekom jutra nisu zabilježene veće gužve. Nešto dulja čekanja su za prijelaz autobusa jer je novim režimom predviđeno skeniranje .

Provjera, odnosno skeniranje, dokumenata svih putnika od danas se provodi na graničnim prijelazima na vanjskoj, ali i unutarnjoj granici Europske unije.

U oba smjera čekanja su na graničnim prijelazima: Macelj, Rupa, Bregana, gdje autobusi za prijelaz granice čekaju više sati, a osobna vozila do 30 minuta, kao i na GP-ima Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška i Vinjani Donji.
Pojačan je promet teretnih vozila na GP-ima: Bregana, gdje je kolona na izlasku 500 m, na Macelju i Pasjaku, gdje je kolona na ulasku u Hrvatsku, te na Bajakovu na kojem je kolona na izlasku jedan kilometar.

Provjera, odnosno skeniranje, dokumenata svih putnika od danas se provodi na graničnim prijelazima na vanjskoj, ali i unutarnjoj granici Europske unije.

Državljani trećih zemalja moraju obratiti posebnu pozornost na uvjete koje moraju ispunjavati za ulazak u Republiku Hrvatsku:

moraju imati valjanu putnu ispravu koja nositelju omogućava prelazak granice, a koja mora biti važeća barem tri mjeseca nakon planiranog datuma odlaska s državnog područja država članice te mora biti izdana unazad 10 godina,

moraju opravdati svrhu i uvjete namjeravanog boravka te imati dovoljno sredstava za uzdržavanje, kako za vrijeme trajanja namjeravanog boravka, tako i za povratak u njihovu matičnu državu ili tranzit do treće zemlje za koju su sigurni da će ih prihvatiti ili su takva sredstva u mogućnosti zakonito pribaviti,

za njima u dostupnim bazama podataka ne smije biti izdano upozorenje u svrhu zabrane ulaska te ne smiju predstavljati prijetnju za javni poredak, međunarodnu sigurnost, javno zdravlje ili međunarodne odnose bilo koje od država članica.

Ostvarena je suradnja na operativnoj razini sa slovenskom i mađarskom policijom te su poduzete potrebne mjere i radnje za operacionalizaciju i povećanje protočnosti prometa.

Dražen Horvat iz Uprave za granicu Ravnateljstva policije rekao je jučer kako je povod novim pravilima "jačanje sigurnosnog aspekta u svakom pogledu između ostaloga i pojačane prijetnje terorizma, ali i bilo kakvih drugih kriminalnih aktivnosti".

(Hina) 

 

 

schengen granica prijelaz granice slovenija granični prijelaz