Na Dubrovi održane 40. Labinske konti (Galerija fotografija)

Na Dubrovi održane 40. Labinske konti (Galerija fotografija)

27.7.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Kultura

Pred iznimno malo posjetitelja u izletištu Dubrova nedaleko od Labina jučer su održane jubilarne 40. po redu “Labinske konti”, smotra izvorne narodne glazbe i plesa Labinšćine, koja je prvi put održana 1968. godine na trgu u starom Labinu. O tom je izuzetnom jubileju govorio Josip Knapić, raški načelnik i predsjednik RKUD “Rudar” iz Raše i sam sudionik tog događaja.

Sve do prije desetak godina ta se smotra održavala širom Labinšćine, a završnica u Dubrovi, čime su organizatori – RKUD “Rudar” dali veliki doprinos ne samo očuvanju tradicionalne narodne glazbe ovog kraja već i društvenom životu labinskih sela i manjih mjesta. Ovogodišnje Konti otvorio je labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, zahvalivši se raškim folklorašima na četiri desetljeća održavanja te manifestacije, koju je po prvi put izravno prenosio i Radio Labin.

 

U programu koji je trajao više od dva sata nastupali su plesači i svirači Rudara, KUD-a “Ivan Fonović Zlatela” iz Kršana te gosti s Krka i članovi KUD”Brkini” iz slovenskog mjesta Brkini. Ostat će zabilježeno da je najstariji sudionik ovogodišnje smotre bio Milijo Milevoj, član “Rudara” od njegovih prvih dana daleke 1949. godine, dok je Dalen Načinović bio jedna od najmlađih svirača meha. Uz popularnog Darija Batelića Pipicu voditeljica je bila i mlada Nina Kokot. (MM)

Labinske konti RKUD Rudar Raša manifestacija folklor Pino Knapić sopele sopci tanac Milija Milevoj