Na državnom natjecanje iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna Darija Bistričić osvojila 8. mjesto

Na državnom natjecanje iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna Darija Bistričić osvojila 8. mjesto

4.5.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Darija Bistričić, učenica 2.f gimnazije Srednje škole Mate Blažina pod mentorstvom profesorice Alide Blašković Koroljević osvojila je 8. mjesto na Državnom natjecanju iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna – LIK 2022., koje je u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje održano u Selcu 26. i 27. travnja. Domaćin natjecateljima, po deset najboljih osnovaca, srednjoškolaca i polaznika umjetničkih škola, bila je OŠ Zvonka Cara u Crikvenici.


Tema ovogodišnjeg natjecanja je bilo ljudsko tijelo. Ovo je istraživačka tema koja svojim konceptualnim konstruktivnim slijedom nadilazi granice ljudskog tijela i cjelokupni kozmos sagledan prema beskonačnom čovjeku. Ključni cilj bio je promicanje vizualnih umjetnosti i dizajna, inovativnih, umjetničkih i odgojnih praksi.


Pozvani učenici imali su zadatak u zadanom vremenu izraditi kolaž i napisati popratni esej.


„Presretna sam što sam se našla među deset najboljih u Hrvatskoj. Ovo mi je veliki poticaj za daljnji rad, lijepo iskustvo i divna nova prijateljstva“ opisala je svoj nastup na natjecanju Darija.


Likovna priča osvrnula se na krizu osjetilnog iskustva uzrokovanu pojavom kulture koja predlaže savršena tijela modificirana, promišljena, proizvedena i u biti lažna. Nadalje, fragmenti tijela i njegove mutacije odražavaju promjenjive društvene uvjete suvremenog svijeta. Izložba ovdje nastalih radova kombinacija je humanističkog koncepta čovjeka kao zrcala svemira koji osnažuje Vitruvijevog čovjeka, simbol klasičnog savršenstva tijela i uma, čovjeka i Boga.

darija bistrić alida blašković koroljević vizualne umjetnosti