Na današnji dan rođen je najslavniji Labinjan- Matija Vlačić Ilirik

Na današnji dan rođen je najslavniji Labinjan- Matija Vlačić Ilirik

3.3.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na današnji dan, 3 ožujka 1520. u Labinu rođen je Matija (Franković) Vlačić Ilirik naš slavni sugrađanin, velikan hrvatske i njemačke reformacijske misli, utemeljitelj protestantske hermeneutike i discipline crkvene povijesti.

Upravo je na polju hermenutike, radovima iz crkvene povijesti i svojim teološkim opusom Matija Vlačić ostavio  najtrajnije nasljeđe. Među najznačajnijim djelima su Clavis Scripturae Sacrae (Ključ svetoga pisma), Catalogus Testium Veritatis (Katalog svjedoka istine) i Ecclesiastica Historia (poznatiji kao Magdeburške centurije, koje je Vlačić pripremio s grupom suradnika. Bio je to prvi rad iz crkvene povijesti napisan iz protestantske perspektive).

Najslavnijem Labinjanu u čast,  danas su Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina, Borjan Batagelj, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina i Renata Kiršić, ravnateljica PUO Labin  položili vijenac i zapalili svijeću na Vlačićevu skulpturu koja se nalazi nedaleko istoimene osnovne škole, inače rad akademskog kipara pok. Mate Čvrljka.

Prije tri godine, Grad Labin je povodom 500-te obljetnice rođenja Matije Vlačića pripremio izuzetno sadržajan polugodišnji program, koji je uslijed nadirajućih epidemioloških mjera, djelomično bio održan on-line, no nažalost u velikom djelu otkazan. Dio programa bila je i organizacija 5. Međunarodnog znanstvenog skupa o Matiji Vlačiću Iliriku. Taj dug prema njemu ali i znanstvenicima kojima je on i nakon pola stoljeća od njegova rođenja u žiži interesa, Grad Labin vraća ove godine.

5. Međunarodni znanstveni skup o Matiji Vlačiću Iliriku održati će u Labinu 13. i 14. travnja 2023. godine u partnerstvu Grada Labina i Instituta filozofiju iz Zagreba. Potpisivanje Sporazuma o suradnji predviđeno je za petak, 10. ožujka 2023. godine dan uoči  Vlačićeve 448 obljetnice smrti.

Potpisivanje će se održati u Memorijalnoj zbirci Matije Vlačića Ilirika, koja je otvorena 1975. godine povodom 400. obljetnice Vlačićeve smrti. U subotu, 11.ožujka 2023. godine, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Labin u Kinu Labin s početkom u 16,00 sati održati će projekcija dokumentarnog filma HRT-ove produkcije,  sa slobodnim ulazom  za sve posjetitelje. Scenarist i urednik dokumentarca je Niko Kostanić, a redatelj Neven Mihael Dianežević.  Premijera ovog filma bila je također dio programa jubilarne,  500. godišnjice rođenja Matije Vlačića Ilirika.

matija vlačić ilirik Magdeburg polaganje vijenaca