[Na današnji dan] 2. kolovoza 1925. u Labinu je svečano otvorena nova gradska bolnica

[Na današnji dan] 2. kolovoza 1925. u Labinu je svečano otvorena nova gradska bolnica

3.8.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

1925. u Labinu je svečano otvorena nova gradska bolnica. Inicijativu je dalo labinsko gradsko vijeće koncem 1922. godine, a posla se prihvatio opunomoćeni povjerenik talijanske vlade grof Carlo Mistruzzi koji je 1923. došao u Labin sa zadatkom da sredi stanje u općinskoj upravi. Mistruzzi se koristi podrškom Okružnog bolesničkog zavoda i Radničko-potporno-bolesničkog društva grada

Labina pa odlučuje da se jedno krilo zgrade Negri preuredi u gradsku bolnicu. Zahvaljujući sredstvima Ministarstva rata od oko 80.000 lira, Ministarstva javnih radova, Ureda za obnovu iz Pule i doprinosa grada, sveukupno oko 30.000 lira te 5.000 lira od bolesničkog osiguranja, počinje adaptacija i sanacija zgrade.

Bolnica po predviđenom projektu ima na prvom katu pregradom podijeljen muški od ženskog odjela. Odjel za muškarce ima dvije sobe s po tri kreveta i jednu sobu s dva kreveta, dok ženski odjel ima jednu sobu s dva kreveta i dvije sobe s jednim krevetom. Prizemlje je prostrano s bolničkom kuhinjom i sobom za bolničare. U podrumu su smještene praonica i mrtvačnica. Na svečanom otvaranju bolnice bio je nazočan prefekt Provincije i brojni uzvanici. Vladin povjerenik nalogom postavlja liječnika baruna dr. Tommasa Lazzarinija iz poznate labinske veleposjedničke plemićke obitelji za šefa općinske sanitarne služ-be i voditelja gradske bolnice.

(iz "Otvaranje gradske bolnice u Labinu 1925." Lucijana Mohorovića)

 

 

bolnica gradska bolnica palača negri lucijan mohorović na današnji dan