Na blogu Marijana Milevoja povijest Labinštine / Labinsko žikino kolo, Raške Bailille

Na blogu Marijana Milevoja povijest Labinštine / Labinsko žikino kolo, Raške Bailille

27.2.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Marijan Milevoj, novinar i publicist te kolekcionar starih razglednica i fotografija, početkom mjeseca otvorio je blog pod nazivom "labinska-republika.blogspot".

U svojim brojnim publikacijama čitateljima je otkrivao povijest Labinštine potkrepljujući tekstove starim fotografijama. Sada to nastavlja u elektroničkom mediju produbljujući stare teme i dodajući nove. U nepunih mjesec dana skupilo se 35 postova s 200-tinjak fotografija i razglednica s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća.

U njima nalazimo niz kurioziteta nastalih u danima povijesnih preokreta. Ovdje ćemo naći razglednicu s talijanskim žigom na austro-ugarskoj marki. Budući da je talijanska vojska nakon raspada monarhije zauzela Istru 3. studenoga 1918. godine, 2. prosinca te godine, kada je razglednica poslana, još nije bilo marki nove države, pa su korištene one sa zaliha.

Pomalo su šokantni snimci djece u odorama fašističkih "balilla" na trgu i stepenicama crkve u Raši. Snimio ih je novinar Giorgio Almirante, dugogodišnji predsjednik talijanske neofašističke stranke. Komunistička protuteža su Labinjanke koje u labinskim narodnim nošnjama plešu Žikino kolo i reportaža o raškim rudarima Seada Saračevića.

Prava poslastica je post o Mussolinijevom posjetu Raši u izgradnji 7. kolovoza 1936. godine. Kao ističe Milevoj, tih vrućih dana u Berlinu traju Olimpijske igre, a u Španjolskoj građanski rat. Diktator je obišao gradilište i spustio se u rudnik u društvu Guida Segrea, stranačkog kolege i generalnog direktora Ujedinjenih rudnika Italije. U mraku rudarskih hodnika kamera ih zabilježila s poprilično ljudskim izrazima lica. (R. SELAN)

 

 

Blog Marijana Milevoja je početkom veljače uvršten u LC  web imenik.

 

labinska republika povijest labinština marijan milevoj