Muzej na lončarskom kolu

Muzej na lončarskom kolu

20.5.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

LABIN - »Univerzalna baština/individualna odgovornost-individualna baština/univerzalna odgovornost« slogan je ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja, što je u labinskome Narodnom muzeju obilježen prigodnom radionicom i predavanjem. Uz slobodan ulaz i posjet najvećoj atrakciji redizajniranog postava, replici rudnika, neki od preko stotinu i pedeset posjetitelja koji su prekjučer pohodili muzej isprobali su čari oblikovanja gline na pravom lončarskom kolu, čemu ih je ispred baroknog zdanja u dva termina podučavao Masimo Jenkel, vlasnik obrta za proizvodnju keramike.

U Gradskoj galeriji preko puta muzeja o povijesti Raše govorio je Mladen Bajramović, student povijesti i povijesti umjetnosti, a zanimljivo predavanje o danas devastiranom biseru moderne arhitekture upotpunjeno je projekcijom originalnih filmova o rađanju najmlađeg istarskog grada i dokumentarcima o svakodnevici u rudarskome oknu.
Kustos Vedran Kos, koji je uz voditelja muzeja prof.

Tullia Vorana organizirao manifestaciju i dočekivao posjetitelje, nije skrivao zadovoljstvo odazivom gostiju, a govoreći o posjećenosti muzeja istaknuo je kako je tijekom vikenda ovu ustanovu pohodilo osamsto domaćih i stranih turista.

S. Z.

mladen bajramović narodni muzej kultura