Multimedijalni projekt Lavandin Ivone Verbanac u Poreču

Multimedijalni projekt Lavandin Ivone Verbanac u Poreču

27.6.2008. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Kultura

Večeras s početkom u 20 sati i 30 minuta, u Pučkom otvorenom učilištu Poreč u Maloj galeriji prikazuje multimedijski projekt LAVANDIN labinske performerice Ivone VERBANAC. Ivona Verbanac rođena je 1977. godine. Diplomirana je grafička dizajnerica pri Nuova Accademia di Belle Arti Milano (Italija, 2003. godine). Bavi se dizajnom, multimedijalnim instalacijama, performansom te radom na brojnim projektima umjetničkog sadržaja. Od 2003. godine članica je HDLUI, a od 2007. voditeljica galerijske djelatnosti Down Town-a u Labinu.

Boja na stranicama službenog vatikanskog glasila Osservatore Romano nije se bila još niti osušila, a Ivona Verbanac već je u svom alkemijskom loncu započela kuhati novi, multimedijski pripravak pod nazivom LAVANDIN. Papinska administracija objavila je, naime, popis od sedam revidiranih smrtnih grijeha koji garantiraju prženje u vječnom ognju. Riječ je o senzacionalnoj reviziji liste koja je u proteklih, lagodnih 1500 godina više negoli dostatno pokrivala dotad standardne civilizacijske bezobrazluke poput oholosti, lijenosti, škrtosti, neumjerenosti u jelu i piću itd. Globalizirani grijesi odsad uključuju: UNIŠTAVANJE i ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA, PREKOMJERNO BOGAĆENJE KOJE UZROKUJE BIJEDU I SIROMAŠTVO, PEDOFILIJU, POBAČAJ, ZNANSTVENE EKSPERIMENTE NA LJUDIMA, MANIPULACIJU GENETSKIM MATERIJALIMA (genetičko modificiranje) te KONZUMACIJU ili PRODAJU DROGE. "Poruka moje priče nije religiozna, već ekološka; svi ti grijesi tiču se zapravo Ekologije Uma, Duha, Tijela, Morala, Okoline, Ljudske Svijesti i Savjesti", napominje Ivona Verbanac. Brzina njene reakcije na novopostavljena moralna načela direktna je posljedica autoričinog beuysovskog pristupa artu što ga je efektno ustoličila svojim prethodnim projektima TRANSWATERFUSION (kojim je secirala općeprisutno zagađivanje izvorišta pitke vode) i OLLYWOOD (posvetu mediteranskoj nutricionističkoj kraljici - maslini). Bili su to briljantni primjeri intermedijalne umjetnosti koja ne poznaje međusobne granice, nego kombinira sva moguća art sredstva (performance, fotografiju, film, video, instalaciju) kao i vlastito tijelo ne bi li, na tragu izvorne konceptualne strategije, misao artistice, bez suvišnih posrednika doprla i zaživila u glavama gledatelja. Ta vrsta umjetnosti koja koristi i uvijek različite, vanateljerske radne prostore, nije neka kratkoročna akcija ili izolirani incident, nego je, kako to i ovim novim projektom zorno dokazuje Ivona Verbanac, riječ o dinamičnoj akumulaciji životne, iskustvene energije u kojoj je svaki pojedini performance nastavak prošlog, ali istodobno i inicijacija budućeg.

Neopterećena ograničavajućom serioznošću vjerskih rituala, umjetnica s istančanim osjećajem za mjeru koristi njihove fragmente pri konstrukciji performansa LAVANDIN, provocirajući istodobno da maksimuma vlastite kreativne resurse u namjeri da vizualno (re)interpretira novoproglašene dokaze o, kako sama kaže, "totalnom pomračenju Ljudskog Uma".

U tom je nastojanju Ivona Verbanac "at her best", neprikosnovena performerica koja, dokazano, svojim teatarskim instrumentarijem dotiče senzibilne gledatelje direktno u srce ili dušu (ovisno o tome što su ponijeli sa sobom). Za razliku od artista koji su opsjednuti isključivo apsurdima recentnog tehnološkog razvoja, artistica djeluje na svijest promatrača respektirajući i društvenu sklonost da art doživljava kao korektivni medij koji neprestano preispituje set temeljnih, egzistencionalnih pitanja i dilema.

Performance LAVANDIN, čiji naziv istodobno označava posudu za pranje ili umivanje (umivaonik, lavor) i hibrid lavande (najčešće sađenu sortu te plemenite biljke u Hrvatskoj), započinje procesijom što je vodi svećenik u ljubičastoj odori. Slijedi ga umjetnica odjevena u jutenu halju (simbol pokajanja) u pratnji sedmorice Kerubina koji zajedno sa svećenikom pjevaju pjesme kajanja i proćišćenja od grijeha. Povorka pristiže u ljubičasto obojen prostor osvježen mirisnim svjetiljkama s uljem lavande, umješanim i u vodu bijelih lavora s pripremljenim bijelim ručnicima položenim na šest portalavandina (samostojećih metalnih stalaka/nosača). Na zidu, iznad svakog od njih, ime je grijeha što će ga artistica isprati: iz vreće što ju je dovukla sa sobom izvući će redom pripadajuće materijalizirane metafore (primjerice, komercijalizirane dječje lutke, pregršt novčanica, paprike i rajčice, tablete za smirenje itd.), pažljivo oprati najprije predmete, a potom i vlastite ruke koje će prije idućeg pranja temeljito osušiti ručnikom. Sedmi grijeh (uništavanje i zagađivanje okoliša) isprat će svećenik s autorice same u centralno smještenoj kadi, ne bi li time, uz pjesmu, neprestanim škropljenjem lavandom i širenjem dima tamjana, autentičnim ritualnim postupcima intenzivirao tu asketsku, ali izuzetno dojmljivu i vizualno superiornu inscenaciju. Njen završetak bit će za artisticu nedvojbeno i početak idućeg intenzivnog kreativnog "brainstorminga" oko srodne teme koju je ovih dana također lansirao katolički promotivni mehanizam: dosad nepoznata bića na zasad neidentificiranim letećim objektima, takozvani "aliens", odsad su dobrodošli u aktualni religiozno-hijerarhijski i moralno-civilizacijski (kozmički) sustav. Takvom novom izazovu, Ivona Verbanac, kao deklarirana SVEMIRKA s nekog drugog art planeta, sigurno neće niti moći, niti htjeti odoljeti. KULTURA@POUP.HR / WWW.POUP.HR

performans Ivona Verbanac kultura Lavandin smrtni grijesi