Možemo! upozorava na opasnost od devastacije uvale Stupova kod Brestove: "Investitor pritišće lokalnu vlast…"

 Možemo! upozorava na opasnost od devastacije uvale Stupova kod Brestove: "Investitor pritišće lokalnu vlast…"

17.6.2024. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Politička platforma Možemo! upozorila je u ponedjeljak na opasnost od devastacije uvale Stupova, južno od Mošćeničke Drage i nedaleko od trajektnog pristaništa Brestova, zbog gradnje apartmanskog naselja.

Saborska zastupnica Možemo Dušica Radojčić kaže da je njemačka tvrtka Amre kupila šest hektara neurbaniziranog zemljišta u zaleđu uvale Stupova s namjerom gradnje apartmanskog naselja s 500 kreveta i čak tri helidroma.

Uvalu gdje je 13 starih kućica, koje generacijama koriste lokalni ribari za pohranu pribora, dijele Istarska i Primorsko-goranska županija.

U prostornom planu Istarske županije, gdje je većina površine uvale i zaleđa, zemljište nema turističku namjenu pa investitor ne bi smio graditi naselje, ustvrdila je.

Investitor pritišće lokalne i županijske vlasti kako bi se izmijenio prostorni plan u njegovu korist, ističe zastupnica, a iako nije imao dozvolu počeo je krčiti šumu i graditi prilaznu cestu strmim pobočjem.

Naknadno je dobio dozvolu, ali za uređenje šumskog puta kojem jedina namjena, prema zakonu, može biti gospodarenje tom šumom.

Investitor je postavio ogradu oko kućica, pravdajući se da time štiti posjetitelje od odrona. No, tvrdi Radojčić, odrone je uzrokovala gradnja ceste, a pritom su oštećene kućice.

Dvije kućice u PGŽ-u su ucrtane u pomorsko dobro, a one u Istarskoj županiji još nisu. Prijedlog da se obuhvate pomorskim dobrom uputila je Istarska županija nadležnom ministarstvu, ali već godinu dana čeka suglasnost.

Županijska vijećnica PGŽ-a Morena Lekan naglašava da se uvala nalazi u krajobrazno značajnom području. Postupak utvrđivanja granica pomorskog dobra jako je spor, čime država pogoduje ovakvim investitorima.

Problem je i nedostatak pomorskih redara koji bi trebali kontrolirati korištenje pomorskog dobra, rekla je.

Saborska zastupnica Možemo Ivana Kekin apelirala je na županiju da ne popusti pritisku investitora i podsjetila da u blizini postoje zemljišta s turističkom namjenom, ali su mnogo skuplja.

Kad bi investitor sagradio turističko naselje u zaleđu, mogao bi dobiti koncesiju za prirodnu plažu Stupova, koju sad mogu koristiti svi, te je zatvoriti samo za svoje goste.

Osim toga, po Zakonu o turizmu, on bi 10 godina mogao biti oslobođen plaćanja poreza na dobit, jer se smatra da ulaže u lokalnu zajednicu, istaknula je Kekin dodajući da se ovaj slučaj najbolje potvrđuje štetnost odredbi tog zakona.


Branko Biočić


uvala stupova po morsko dobro možemo politika