Most Raša: Vapnara otpušta radnike

Most Raša: Vapnara otpušta radnike

22.12.2010. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Tvrtka I.T.V. iz Mosta Raše, nekadašnja Istarska tvornica vapna, otpustit će 13 radnika zbog pada prodaje tog građevinskog materijala. Informaciju nam je potvrdio Dorijan Rajković, predsjednik Uprave, izvijestivši da su sa Sindikatom Istre i Kvarnera (SIK) dogovorene otpremnine za svakog zaposlenika u visini polovice prosječne plaće iz posljednja tri mjeseca za svaku godinu staža u tvornici. To je 35 posto više negoli predviđa kolektivni ugovor.

Nakon otkaznog roka, radnici će se moći zaposliti kao sezonci: poslodavac se, naime, obavezao osigurati im oko sedam mjeseci rada u 2011. te u ostatku godine plaćati mirovinsko osiguranje. Dok ne budu zaposleni, mogu računati i na naknadu s biroa rada.

Po sličnom obrascu, djelatnici I.T.V.-a, njih također 13, zbrinuti su, i to iz istih razloga, i prije oko godinu dana. Dio ih je, doduše, bio zaposlen na određeno, a nekolicina je imala uvjete za prijevremenu mirovinu. Troje ih je ove godine sezonski radilo u tvornici.

- Sada je ipak riječ o radnicima u najtežoj poziciji – oko 50 godina starima i s 15-20 godina staža u firmi. Njihove su šanse da pronađu nov posao male, objašnjava Marina Cvitić, voditeljica labinskog ureda SIK-a.

Prosječna neto plaća zaposlenika I.T.V.-a iznosi 5,8 tisuća kuna. U tvrtki očekuju pad godišnjeg prihoda od 15 do 20 posto u odnosu na 2009., uz poslovni rezultat na nivou lanjskog.

- Dijelimo težak trenutak građevinskog sektora, čiji pad posebno pogađa proizvođače materijala. Otežavajuće je i što domaće tržište vapna kontinuirano pada već nekoliko godina, pa naši kapaciteti uvelike nadmašuju potrebe, a to je vrlo teško kompenzirati izvozom u susjedne zemlje zbog transportnih troškova, objašnjava Rajković. Vjeruje da će krizu prevladati većim angažmanom svih zaposlenika.

Vapno, međutim, već duže godina nije primarna djelatnost tvrtke. Ova tvornica - u vlasništvu Schmid Industrie Holdinga, austrijskog koncerna za proizvodnju građevinskog materijala - poznata je kao tržišni lider u prodaji ljepila za keramiku i masa za fugiranje. Proizvodi i žbuku te toplinsko-fasadne sisteme. Izvozi na tržišta Slovenije, Bosne i Hercegovine te u novije vrijeme i Italiju. (I. RADIĆ)

 

itv tvornica vapna most raša gospodarstvo Schmid Industrie Holding otpuštanje radnici kriza dorijan rajković sik sindikat marina cvitić