Most Raša: Otkazi u Istarskoj tvornici vapna

Most Raša: Otkazi u Istarskoj tvornici vapna

16.11.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Istarska tvornica vapna (ITV) - zbog pada prodaje tog materijala na tržištu za više od 30 posto u odnosu na prošlu godinu - sprema otkaze za 13 djelatnika, od kojih su neki stekli uvjete za prijevremenu mirovinu. Informaciju nam je potvrdio Dorijan Rajković, predsjednik uprave, ističući da sa Sindikatom Istre i Kvarnera (SIK) dogovaraju uvjete za zbrinjavanje radnika.

Prema posljednjem prijedlogu, svaki bi dobio otpremninu znatno višu od one koju propisuje kolektivni ugovor, dok bi se dio djelatnika bio u prilici ponovno zaposliti u tvrtki kao tzv. stalni sezonci. "Iako je ovo izuzetno težak trenutak za ITV, vjerujem da ćemo sa SIK-om pronaći primjereno rješenje za naše dugogodišnje radnike. Jer, unatoč višegodišnjim naporima svih naših zaposlenika, problemi na tržištu vapna su strukturni i preveliki pa se negativan trend ne može amortizirati", napominje Rajković.

Upitan hoće li u dogledno vrijeme biti eventualnih prekida proizvodnje, odgovara da će ritam uskladiti sa tržišnom situacijom. Očekuje da će dogodine - zbog pada građevinskih aktivnosti - proizvoditi manje nego ove, no bit će, kaže, spremni i za suprotno.

Od Marine Cvitić, voditeljice labinskog ureda SIK-a, doznajemo da su s upravom ITV-a za deset radnika koji su trajni višak dogovorili otpremnine od 75 posto prosječne bruto plaće za svaku godinu staža. Ostatak će dobiti otpremnine u visini 45 posto prosječne bruto plaće za svaku godinu staža, tvrtka će im, usto, plaćati mirovinsko osiguranje te pružiti mogućnost rada na šest mjeseci u tvornici, dok će u međuvremenu dobivati (i) naknadu od Zavoda za zapošljavanje. (I. RADIĆ)

 

itv istarska tvornica vapna otkazi gospodarstvo kriza gospodarska kriza marina cvitić sik sindikat dorijan rajković recesija