MOREmo (i MORAMO!) brinuti o MORU: naši srednjoškolci danas na tržnici poručili – GLEDAJ DUBLJE!

MOREmo (i MORAMO!) brinuti o MORU: naši srednjoškolci danas na tržnici poručili – GLEDAJ DUBLJE!

26.10.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Zanimljivo je i živo bilo danas na labinskoj tržnici i ribarnici, koju su mahom okupirali labinski srednjoškolci svojim edukativnim postavom „Gledaj dublje“ u sklopu EU projekta kojeg provodi Grad Labin „MOREmo brinuti o MORU!“. Zadnju aktivnost ovog projekta, edukaciju posjetitelja, kupaca i prodavatelja labinske ribarnice, organizirala je Udruga Pet plus angažirajući učenike Srednje škole Mate Blažine pod vodstvom profesorice Ane Paliska te Ivanu Marić, članicu Društva podvodnih aktivnosti Rabac.

Prošlog su tjedna učenici imali priliku i sami proći kroz zanimljiva predavanja i radionice naslovljene „Jeste li čuli priču (od) čuvara mora?“. Tom im se prilikom predstavio cjelokupan projekt, ali i samo ronjenje te stanje mora s ronilačke perspektive, utjecaj jednokratne plastike na bioraznolikost mora i slično. Temeljem toga, učenici su pripremili edukativnu izložbu s ciljem osvještavanja prodavača i posjetitelja labinske ribarnice i tržnice o alarmantnom stanju mora i o potrebi izbacivanja jednokratne plastike iz uporabe, a koja je do daljnjeg postavljena na katu našeg Markata.

Osim toga, naši su mladi sugrađani danas i kupili ribu na ribarnici, ali su koristili vlastite posude, tj. višekratnu ambalažu za kupnju, umjesto najlonskih vrećica, te time i sami postali ambasadori priče o održivosti. Proveli su usput i anketiranje posjetitelja i prodavača labinske ribarnice te, vjerujemo, sakupili pregršt zanimljivih informacija, a koje će služiti za daljnje promišljanje i konkretne akcije u očuvanju okoliša.

Podršku cijelom timu danas je pružila i zamjenica labinskog gradonačelnika Federika Mohorović Čekada, koja nije krila zadovoljstvo provedbom i rezultatima projekta: „Najveću vrijednost ovog projekta Grada Labina gledamo kroz dvije stvari: edukaciju učenika i općenito građana, ali i akcije čišćenja plaža i podmorja koje su održane ove godine. Rezultati upravo tih akcija su zabrinjavajući: samo u dvije akcije čišćenja podmorja uvale Šeničina i Morti izvučene su 4 tone otpada, u najvećoj mjeri automobilskih guma. S druge strane, ova izložba naših srednjoškolaca na markatu još je jedan dokaz da imamo sjajne mlade ljude koji itekako znaju argumentirati svoje stavove i kvalitetno obraditi temu zaštite okoliša. Vjerujem da je edukacija naše djece temeljni pristup kojim se i dalje moramo rukovoditi kako bismo svim „šporkuljama“ poručili da čineći štetu našem moru, najveću štetu rade upravo sebi.“

Ovom se aktivnošću zaokružio projekt „MOREmo brinuti o MORU!“, koji je tijekom ove godine možda postao najvidljiviji kroz aktivnosti čišćenja plaža i podmorja na području Rapca i Prtloga, a svakako su važne i edukacije koje su prošli osnovnoškolci u pulskom Aquariumu te srednjoškolci u Centru za istraživanje mora u Rovinju. Projekt vrijednosti 44.438,25 Eura u potpunosti je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo, a provodi se u okviru LAGUR Natječaja Mjera 4.2.1. „Potpora za aktivnosti ulaganja u zaštitu okoliša sa ciljem očuvanja morskog okoliša, ribljih vrsta i drugih morskih organizama te zaštitu obalnih područja" LAGUR-a Alba.


more moremo ribarnica