MOREmo brinuti o MORU: 4 tone otpada izvučeno iz akvatorija Šeničine! U četvrtak edukacija na labinskoj ribarnici

MOREmo brinuti o MORU: 4 tone otpada izvučeno iz akvatorija Šeničine! U četvrtak edukacija na labinskoj ribarnici

25.10.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ekologija

U sklopu EU projekta „MOREmo brinuti o MORU!“ Grada Labina ovog je vikenda održana i posljednja akcija čišćenja podmorja u organizaciji i izvedbi Društva podvodnih aktivnosti Rabac. Tridesetak volontera ronioca, uključujući i Crveni križ Labin, fokusiralo se na akciju čišćenja uvale Šeničina, predivnog bisera istočne Istre, no koji u svojim morskim dubinama skriva ipak ne tako lijepu sliku. Izvučene su ogromne količine boca, no šokantnija je količina svih vrsta guma koje caruju na ovom dijelu podmorja. Dio se guma pokupio i u uvali Morti, koje su ostale nakon akcije čišćenja u rujnu te je tako iz mora izvučeno ukupno 4 tone otpada!

Posebno je zanimljivo bilo i na rabačkoj rivi pri pretovaru otpada iz koče u kamion, a čemu su nazočili mnogi sugrađani i turisti, što je i dobro, jer se i ovim putem pokušava osvijestiti građanstvo o nužnosti zaštite okoliša. Upravo će se zato u četvrtak, 26. listopada s početkom u 9:00 sati na labinskoj ribarnici/ markatu održati i posljednja aktivnost ovoga projekta – edukacija prodavatelja i posjetitelja u organizaciji udruge Pet plus.

Posebnost ove edukacije ogleda se u tome što će istu provesti naši mladi sugrađani – učenici Srednje škole Mate Blažine Labin, a koji su se proteklog tjedna upoznali s projektom te kroz iskustva ronioca upoznali se sa stanjem mora, morskim otpadom te utjecajem jednokratne plastike na  bioraznolikost mora i čovjeka. Bit će zanimljivo vidjeti i doživjeti poruke naših mladih, za koje vjerujemo da će nastaviti gajiti ljubav prema okolišu.

Projekt Grada Labina „MOREmo brinuti o MORU!“, vrijednosti 44.438,25 Eura, sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

more ekološka akcija čišćenje dpa rabac