Mohorović Čekada: Za najranjivije skupine društva realiziramo projekte od životne važnosti

Mohorović Čekada: Za najranjivije skupine društva realiziramo projekte od životne važnosti

10.11.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Besplatan prijevoz lijekova ili namirnica starijim i nemoćnim osobama usluga je koja je osim što je humana, prijeko potrebna u svakoj sredini. U gradu Labinu potreba za ovakvim vidom usluge shvaćena je jasno te se u ovo neizvjesno vrijeme korone svakodnevno provodi kroz projekt „MOST – Moja mobilna starost“ Udruge Labin Zdravi grad i Udruge „Dodir nade“.

Naime, kako napominju iz Grada Labina, samo na Labinštini živi više od 5900 osoba starijih od 60 godina s kroničnim oboljenjima koja im onemogućuju autonoman život, društveni život i mobilnost te narušavaju kvalitetu života, a potrebe ovog dijela društva su možda naoko skromne, ali su prijeko potrebne i od životne važnosti za svakog starijeg sugrađanina koji nije u mogućnosti sam otići u kupnju namirnica, lijekova ili nekih drugih potrepština.

Zanimljivo je kako su upravo te usluge koje Grad Labin pruža kroz dvije gore navedene udruge odlično prihvaćene od strane starije populacije i zapravo su od velike pomoći jer ponekad su i one najsitnije usluge nekome jako vrijedne. Sredstva za ovaj projekt odobrena su od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kako bi se stvorila mogućnost za jaču i kvalitetniju izvaninstitucionalnu skrb za starije osobe na području Labinštine.

Valja naglasiti kako se projekt provodi na području Labinštine, odnosno području Grada Labina i ostalih općina Labinštine i osim dostave namirnica i nabave lijekova starijim osobama omogućena je nabava uputnica, recepata i drugih potrepština kao i obavljanje njege i pomoći u kući za starije i nemoćne osobe za cijelu Labinštinu, te organiziranja i dostave obroka za područje grada Labina.

Korisnik plaća samo cijenu proizvoda ili neke od potrepština dok je prijevoz besplatan, a u planu je i usluga prijevoza starijih osoba do liječnika, banke, pošte i sličnih njima važnih mjesta no ova je mjera trenutno obustavljena zbog epidemioloških razloga, međutim ukoliko prilike dozvole uvest će se i usluga prijevoza.

„Naši stariji trenutno su možda i najranjivija skupina društva, pogotovo u vrijeme pandemije i stoga je ovaj projekt danas od iznimne važnosti. Usluge koje kroz projekt naših udruga pružamo omogućuje im jednu dodatnu sigurnost da nisu sami i da se u trenucima potrebe na nekog mogu osloniti. Iako je projekt dvogodišnji i službeno traje do kraja 2022., vjerujem kako će se nastaviti i u budućnosti s obzirom na potrebe koje naši sugrađani imaju. U trenucima kada je pomoć potrebna i najmanje sitnice čine razliku, a sam odlazak po namirnice ili lijekove nekome se čini beznačajan, a našim je korisnicima od životne važnosti.“  izjavila je ovom prilikom zamjenica labinskog gradonačelnika Federika Mohorović Čekada.

O samim uslugama koje se kroz projekt pružaju upitali smo i jednog korisnika.

„Usluge vaših vrijednih djelatnica mnogo mi znače i olakšavaju svakodnevno funkcioniranje, pogotovo u ovo doba kada je virus „u điru“  i nije preporučljivo za nas  starije da odlazimo na mjesta s većim brojem ljudi.“ – izjavio je Gverino Derosi iz Vineža

Kontakt telefon za usluge je 0992622653 (obroci, namirnice, lijekovi) i 0955242871 (njega i pomoć u kući) centarplus65labin@gmail.com.

Projekt pruža i mogućnost volontiranja te se svi zainteresirani volonteri mogu javiti na gore navedene kontakte. Volonteri će ovisno o svom znanju, vještinama ali i željama, pomoći oko nabavke namirnica, lijekova, recepata, uputnica i drugih potrepština za korisnike,    anketirati korisnike o zadovoljstvu uslugama koje projekt nudi, pomagati oko obavljanja administrativnih poslova u projektu, pripreme i distribucije letaka i plakata projekta i drugih poslova po potrebi.

Partneri na projektu su Istarska županija, Grad Labin, općine Kršan, Raša, Pićan i Sv. Nedelja te Centar za socijalnu skrb Labin.

stariji umirovljenici život centar plus 65