Mobilnost učenika SŠMB-a u Italiji u sklopu ERASMUS +KA2 „A Better life“

Mobilnost učenika SŠMB-a u Italiji u sklopu ERASMUS +KA2 „A Better life“

12.4.2022. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

U sklopu Erasmus + KA2 projekta “A Better life“ na četvrtoj mobilnosti sudjelovalo je šest učenica Srednje škole Mate Blažina 2. i 3. razreda opće gimnazije: Nina Kos, Alicja Maria Mikuljan, Frančeska Licul, Viktoria Licul, Katarina Gobo i Lara Ferjančić uz pratnju profesorica Dijane Muškardin i Orijane Tenčić. Naše veselo i uzbudljivo putovanje započelo je u nedjelju 27.3.2022. organiziranim prijevozom do Trsta. Dalje smo nastavili vlakom do našeg odredišta, Pescare. Vratili smo se kući 2.4.2022.

U ponedjeljak 28. ožujka okupili smo se u Aurumu Pescara uz riječi dobrodošlice ravnateljice srednje škole, predsjednika Auruma, gradonačelnika, predstavnice iz ureda za prosvjetu regije Abruzzo i profesora. Uz riječi dobrodošlice Talijani su nas dočekali s hranom te smo se na kraju programa zajedno  počastili tortom. Upoznali smo se i s ostalim sudionicima projekta: Talijanima, Česima, Dancima i Turcima. Nakon upoznavanja pješice smo išli do njihove srednje škole gdje smo se ujedno predstavili s prezentacijom o nezaposlenosti i obrazovanju u Hrvatskoj, a putem smo prešli poznat most Pescare. Završetkom programa obišli smo njihovu školu i zajedno s Talijanima ručali u jednom od poznatih restorana blizu škole. U popodnevnim satima otišli smo do centra grada te upoznali se s njegovom poviješću i kušali najbolji sladoled Pescare.

Sljedećeg jutra krenuli smo autobusom na farmu „Riccitelli“ . Obišli smo farmu upoznavajući talijansku kulturu, životinje i degustirali domaće proizvode za vrijeme ručka. Naučili smo ponešto o  žitaricama, orzu, piru, raži i njihovom obradom. Bavili smo se plodovima masline, ekološkim uvjetima za uzgoj, pripremom tla za sadnju, izborom položaja za podizanje nasada, vremenom i tehnikom sadnje, berbom te samom obradom ulja. Uz stručno vodstvo naučili smo vrste talijanske pašte i pomoću naših vrijednih ruku izradili smo paštu. Nakon ručka pjevali smo, plesali, igrali nogomet i odbojku te osvijestili da je ples i sport oblik komunikacije sa svijetom.

U srijedu nas je čekao rekreativni kišni dan. Prešli smo 25 kilometara obalom talijanske regije Abruzzo pomoću stručnog vodstva na biciklima. Predivno more, kopno i vegetacija mamili su nam poglede. Razgledali smo 32 sprave za lovljenje ribe koje se nalaze na moru a nazivaju Trabocchi. Naučili smo kako se na njima love ribe i koja je njihova posebna značajka. Umorni  od vožnje uputili smo ka hotelu na večeru, a kasnije smo se družili s ostatkom ekipa.

U četvrtak iz škole smo krenuli pješice prema Muzeju koji sadrži 270 radova talijanskih i francuskih slikara. Njihove načine slikanja, značenje slika i položaj u vremenu objasnio nam je voditelj koji nas je cijelo vrijeme pratio razgledom muzeja. Također smo upoznali stari dio Pescare. Ručali smo u jednom od najboljih restorana, a ostatak slobodnog vremena ostavili za šoping i odmaranje.

Petak je bio rezerviran za glavni i najveći grad Italije, Rim. Sam nastanak grada vezan je za legendu i mitologiju i ne postoji univerzalni odgovor kako je Rim nastao. Danas Rim ima više nadimaka, koji su vam vjerojatno svi poznati: Vječni grad, Grad na sedam brežuljaka, Prijestolnica svijeta ili samo Grad. Obišli smo Rimski Koloseum, Panteon, fontanu di Trevi, Španjolske stube, Piazzu Navonu i Piazzu Venezia. A od brežuljaka uz stručno vođenje prošetali smo Kapitolijem, Palatinom i Aventinom.

Sljedećeg jutra naše kratko, ali slatko putovanje je počelo stizati kraju. Sa željezničkog kolodvora Termini u Rimu krenuli smo prema kući i tako završili jedno od ljepših iskustava u životu. Upoznati vršnjake i ostati cijeli život prijatelj, razviti komunikacijske vještine na stranim jezicima, istražiti nove kulture, tradiciju i odnose samo su neke prednosti projekata. Zahvalile bismo se profesoricama što su nas pratile i omogućile nam odlazak u Italiju i svim budućim generacijama garantiramo najljepše i nezaboravno iskustvo.

(Tekst: F. Licul, 2.f.; foto Dijana Muškardin i Orijana Tenčić)

Preuzimanje: Izvješće Mobilnost učenika SŠMB-a u Italiji u sklopu ERASMUS +KA2 „A Better life“ - pdf

Više: ERASMUS KA2+A better life (ssmb.hr)

srednja škola mate blažine labin erasmus ka2 nina kos alicja maria mikuljan frančeska licul viktoria licul klatarina gobo lara ferjančić dijana muškardin orijana tenčić trst pescara