Mladi uče demokraciju: izvješće s prvog dana Međunarodne škole demokracije u SŠMB

Mladi uče demokraciju: izvješće s prvog dana Međunarodne škole demokracije u SŠMB

2.7.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Dana 1. srpnja u sklopu Motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja započela  je  XIII. međunarodna Škola demokracije pod pokroviteljstvom Hrvatske mreže zdravih gradova, Istarske županije i Grada Labina, u organizaciji Srednje škole Mate Blažine i Labin- Zdravog grada. Radionice Škole demokracije namijenjene su učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola, a na ovogodišnjoj sudjeluje pedestak sudionika, među kojima su pored učenika i nastavnika labinskih škola i gosti  iz Sandnesa (Norveška) i Schija (Italija), zatim Rijeke, Obrovca, Ražanca i Vinkovaca. Prisutne je pozdravio ravnatelj  Čedomir Ružić, te, uz riječi potpore i hvale ovakvom projektu, pročelnik Upravnog odbora za obrazovanje Istarske županije, gospodin Mladen Dušman te pročelnik za društvene djelatnosti Grada Labina, gospodin Bruno Hrvatin.

Nakon primjera dobre prakse koje su predstavili gosti iz Norveške i Italije sudionici su podijeljeni u dvije radionice koje su se paralelno odvijale. Prvu radionicu „Ljudska prava i aktivni građani“ vodili su Mladen Momčinović, voditelj Programa lokalne demokracije u CGI-u Poreč, te Biserka Momčinović, koordinatorica CGI-a Poreč, a drugu Planska igra Lokalna samouprava Zaklade Friedrich-Ebert-Stiftung vodile su Blanka Smoljan, koordinator projekta u Hrvatskoj, Amalija Koren i Tea Sekelj, voditeljice projekta u Varaždinu, i Rezarta Ajazi koja je koordinator Planske igre u Tirani. Radionice će se odvijati dva dana, a rezultat svoga rada predstavit će 2. srpnja u velikoj vijećnici Grada Labina u 19 sati gdje će se održati simulacija Gradskog vijeća fiktivnog grada. Sudionici prve radionice predstavljat će aktivno građanstvo, a sudionici radionice Planska igra bit će gradski vijećnici. Simulirana sjednica otvorena je za javnost. 

Ustupila: Srednja škola Mate Blažine

skola demokracije cedomir ruzic planska igra biserka momčinović mladen momčinović bruno hrvatin mladen dušman blanka smoljan