Mladi Labinjani diskriminaciju smatraju aktualnim problemom, imaju redovite seksualne odnose, a internet smatraju najmoćnijim medijem

Mladi Labinjani diskriminaciju smatraju aktualnim problemom, imaju redovite seksualne odnose, a internet smatraju najmoćnijim medijem

28.8.2012. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Danas je u 11 sati u Maloj vijećnici predstavljena Studija mladih Grada Labina – jedan od ključnih dokumenata za daljnje strateško planiranje aktivnosti Grada namijenjenih mladima. Istraživanje je provela i studiju izradila udruga Alfa Albona.

Za Radio Labin govori Alen Halilović, predsjednik Udruge. (Ton – Alen Halilović). Studijom je obuhvaćen reprezentativan primjerak mladih Labinštine, 150-ak mladih od srednjoškolske dobi do 29 godina, što je pojasnio Halilović. (Ton – Alen Halilović). U studiji je obuhvaćeno nekoliko područja vezanih uz mlade, poput kvalitete života, slobodnog vremena, obrazovanja, medija, suvremenih tehnologija, poduzetničke klime, zapošljavanja, socijalnih problema i interesa.

Iz studije je razvidno kako većini mladih mjesečni džeparac iznosi manje od 500 kuna, kao i da ne znaju jesu li zadovoljni životom u lokalnoj zajednici. Također, gotovo svi srednjoškolci su izjavili kako u obitelji u posljednjih godinu dana nisu imali financijskih problema pri kupnji hrane, odjeće i obuće te plaćanju računa. Većina mladih ekonomsku situaciju u zemlji i regiji te veliku konkurenciju smatra odgovornom za nezaposlenost. Zabrinjavajuće je da više od pola ispitanih smatra da su žene na tržištu rada više ili manje zakinute, da je razlika između spolova pri zapošljavanju itekako vidljiva te da je diskriminacija žena aktualan problem. Valja istaknuti i kako 50% mladih Labinjana internet smatra najvažnijim medijem. Zanimljivo je kako više od polovice srednjoškolaca izjavilo da ima seksualne odnose, te da su kondomi najučestalije kontracepcijsko sredstvo, a slijede kontracepcijske pilule te nepouzdan prekinuti snošaj.

udruga udruga alfa albona jelena batelić alen halilović mediji anketa društvo nmvn