Mladen Tatalović (Društvo gljivara "Martinčica" Labin) ubrao najljepši smrčak na 14. Međunarodnom festivalu Dani gljiva i bilja u Umagu

Mladen Tatalović  (Društvo gljivara "Martinčica" Labin) ubrao najljepši smrčak na 14. Međunarodnom festivalu Dani gljiva i bilja u Umagu

9.4.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Zvuči nevjerojatno, ali postoje manifestacije kojima je sunčano vrijeme gotovo neprijatelj. Moglo bi se reći da se upravo to dogodilo udruzi Boletus - Bujština, organizatoru 14. Međunarodnog festivala Dani gljiva i bilja u Umagu, realiziranom proteklog vikenda u šatoru na umaškoj obali dr. Franje Tuđmana. Sudionika, uzvanika, jela od gljiva, zabave i veselja bilo je napretek, ali oskudijevalo se u ubranim gljivama i gljivama šampionima među njima. Naime, dugotrajna zimska suša i sunčani dani zaustavili su obilniji rast gljiva pa se nije obistinila uzrečica "rastu kao gljive poslije kiše". Pa ipak to nije umanjilo značaj priredbe i konkurentski duh natjecatelja.

Najukusniji kotlić iz Srbije

Na ovogodišnje se natjecanje prijavilo devet gljivarskih udruga iz četiri države: Hrvatske, Slovenije, Italije i Srbije. Zanimljivo da se ovaj put nije odazvala i ekipa gljivara Boletus - Umag.

Pobjednici u raznim natjecateljskim kategorijama bili su Aleksandra Klaj za najveću ubranu gljivu-vrganj (udruga Boletus - Bujština), Mladen Tatalović za najljepši smrčak (Društvo gljivara "Martinčica", Labin) i Jožef Pavlič za najljepše aranžiranu košaricu s gljivama (Mikološko društvo "Notranjsko", Cerknica). Prva nagrada za najljepši gljivarski štap uručena je Dariju Fortuni iz Gljivarskog društva "Bresadola" iz Trsta.

Natjecanje se nakon đira i branja gljiva po prirodi u obližnjim šumama nastavilo na Međunarodnom kulinarskom festivalu jela od gljiva i drugih tradicionalnih jela u spravljanju gljivarskih kotlića. I dok su brojni posjetitelji s nestrpljenjem šetali šatorom puneći nosnice zamamnim mirisima gljivarskih specijaliteta, međunarodne su ekipe svoje ukusne pripravke u kotlićima zdušno miješale. Nakon završetka, višečlani je kulinarski žiri odlučio da je najbolji gljivarski kotlić s dodacima pripremila ekipa iz Gljivarskog društva "Medvednik" iz Valjeva (Srbija), druga je bila ekipa Gljivarskog društva "Vilino kolo", Petrovac na Mlavi, (Srbija), a treće je mjesto pripalo gljivarima - Gruppo micologico Muggia (Italija).

Gljive u mom kraju

Kao i svake godine manifestaciji su se pridružili učenici osnovnih škola Umaga s izložbom radova na zadanu temu "Gljive u mom kraju", bili su tu još i biciklisti iz BK Bujština koji su u nedjelju ujutro prevalili 30 kilometara okolicom Umaga da bi stigli do glavnog cilja - okrijepilišta u gljivarskom šatoru. Osim spomenutog praktičnog dijela programa na Danima gljiva i bilja, realiziran je i stručni dio u kojem su predavanja održali prof. Branko Bartolić i prof. Branimir Uzelac. Najvedriji ton festivalu dali su momci iz glazbenog sastava "Bukaleta".

Realizaciju trodnevne tradicionalne gljivarske priredbe od šireg društvenog značaja potpisuje Udruga Boletus - Bujština, a glavni su pokrovitelji Grad Umag i Turistička zajednica Umag. Priredbu je službeno zatvorio predsjednik udruge Željko Ružić uz napomenu da se od naredne godine event planira "pomaknuti" za mjesec dana i tako omogućiti većem broju kišnih dana da utječu na rast gljiva.

Svadbeni pir u gljivarskom šatoru

Svoju pasioniranost i "ludost" prema gljivama potvrdio je Damir Koka Perić, član Boletusa - Bujština, jedan od glavnih koordinatora priredbe, koji se u subotu vjenčao pa nije mogao pratiti tijek manifestacije. Međutim, nakon izgovorenog sudbonosnog "da", pir je organizirao u šatoru gdje je, u društvu svojih kolega gljivara, nastavio opušteno feštati. Kolege iz Boletusa uručile su mu i prigodan vjenčani dar.Autor: Sanja BOSNIĆ


gljivarsko društvo martinčica smrčak natjecanje gljive