Mještani traže da Rockwool postavi mjerne stanice s daljinskim očitavanjem

Mještani traže da Rockwool postavi mjerne stanice s daljinskim očitavanjem

28.9.2007. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Javnost bi trebala biti unaprijed obaviještena o mogućim neželjenim događajima u tvornici kamene vune Rockwoola Adriatic. Ova je tvrtka morala upozoriti građane što se može dogoditi. Naglasio je to na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji u Potpićnu Josip Anton Rupnik, predsjednik ekološke udruge Ekop Istra, koji je presicu organizirao na zahtjev mještana, od kojih su mu se neki na jučer održanom susretu s novinarima i pridružili.

Govorilo se o posljednjim događanjima u tvornici u Poduzetničkoj zoni u Pićnu, o slučajevima procesne vode i ispuštanja dima, ali i o svjetlosnom zagađenju u okolici ovog pogona, u vezi s kojim će Ekop Istra zatražiti da se poštuju minimalni standardi. Ekop Istra smatra kako je u slučaju dima i neugodnih mirisa, do čega je došlo prošlog vikenda, Rockwool pogriješio zbog toga što nije informirao građane o tome što će se dogoditi.

Međutim, veću grešku počinili su, kaže Rupnik, istarski političari koji su na čelu sa županom Ivanom Jakovčićem i saborskim zastupnikom Damirom Kajinom dopustili da Rockwool otvori svoj pogon u Istri. Političare okrivljuju i mještani. Franjo Baf svaljuje krivicu i na bivšeg načelnika Branka Ružića, koji je s ostalim političarima obećavao da neće biti zagađenja.

Mještanin Anton Baćac poručio je mjerodavnima da se postave mjerne stanice s mogućnošću daljinskoga očitovanja, dok nam je Božica Benković potvrdila kako su smrad iz tvornice osjetili i mještani sela Cinzebi. Tiskovnu su pratili i predstavnici Rockwoola Adriatic, na čelu s direktorom Bartoszom Stentoftom, koji se mještanima ispričao i kazao im da kvarove poput onog zbog kojeg je dimilo nije moguće predvidjeti.

 Rockwool: "Pojava dima i neugodnih mirisa ubuduće iznimka"

«Analiza prikupljene procesne vode pokazala je da su u 10 od 11 analiziranih kategorija utvrđene vrijednosti daleko ispod graničnih vrijednosti. Jedino su povišene vrijednosti kemijske potrošnje kisika (KPK) zbog čega će ta voda biti zbrinuta na zakonom propisanom procedurom od strane ovlaštene tvrtke Metis d.o.o. Pula. Počinili smo proceduralnu pogrešku». Priopćila je to tvrtka Rockwool Adriatic nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva jučer obznanilo kako je u prvom tjednu probne proizvodnje u tvornici kamene vune u Poduzetničkoj zoni u Pićnu došlo do kršenja zakonskih odredbi o zbrinjavanju otpada i zaštiti okoliša, donosi Radio Labin.

dimnjak mjerne stanice rockwool zagađenje