Mještani starih Katura peticijom protiv višekatnica

Mještani starih Katura peticijom protiv višekatnica

4.10.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Nakon teksta o gradnji urbanih vila i višekatnica u starim Katurama, selu koje je danas unutar granica Labina i kojim prolazi trasa buduće zaobilaznice za Rabac, poslan nam je pretisak peticije upućene Gradskom vijeću i poglavarstvu u kojom oko 50 vlasnika kuća i zemljišta traži da se odustane od gradnje stambenih višekatnica, odnosno da se izmjeni aktualni Prostorni plan uređenja Grada Labina koji se odnosi na ''Kature Istok''.

Naglašavajući da se i ranije oglušilo na njihov zahtjev nezadovoljni građani Katura opet traže ''da se iz njega briše višestambena zona Kature – istok i da su u tom dijelu planira isključivo individualna stambena gradnja manje gustoće''.

Svoj zahtjev upućen na gradsku adresu 28. kolovoza, obrazlažu zahtjevom da se sačuva sadašnji izgleda starih Katura, ili kako su napisali da se maksimalno moguće sačuva ljepota i proporcionalnost kraja, zaštiti priroda, sačuvaju uredno obrađivane površine i ne devastira kraj. Podsjećaju da je njihovo naselje jedno od rijetkih mjesta na području Grada Labina u kojem se polja stalno obrađuju te da je poljoprivreda nekim obiteljima i glavni izvor prihoda.

Pismo nezadovoljnih mještana starih Katura uslijedilo je nakon, kako se navodi, neformalnog upita Grada da li su oni voljni prodati svoje zemljište kojom će prolaziti trasa buduće zaobilaznice, uz zaključak da je bilo kakav međusobni razgovor, makar i neformalne prirode, nemoguć prije nego se ispuni njihov zahtjev za izmjenu Prostornog plana, odnosno izbace stambene višekatnice, to jest urbane vile u njihovom mjestu iz tog dokumenta.

Njihovo nezadovoljstvo takvim rješenjem je tim veće što zbog budućih zgrada za tržište nije omogućena gradnja obiteljskih kuća na njihovom zemljištu. I što je u ovom slučaju ne manje važno, usput navode da je nerealna ponuđena cijena od 20 eura po četvornom metru, kojom su nezadovoljni i neki drugi vlasnici zemljišta u pojasu gradnje zaobilaznice, ističući da neće dozvoliti da im se njihova djedovina još jednom nacionalizira u bescjenje!

 

Gradsko poglavarstvo dosad im nije odgovorilo na njihov rezolutan zahtjev, što će, ukoliko ga gradske vlasti bude i dalje budu ignorirale, usporiti pripreme za početak gradnje zaobilaznice, čiji je pravac utvrđen još prije tridesetak godina, ali su se radovi uvijek odgađali. (MM)

Kature urbane vile stare kature peticija višekatnice PUR Prostorni plan uređenja Grada Labina zaobilaznica prodaja