Mještani Plominskog zagorja: Voda teče i na Marsu, a mi žedni

Mještani Plominskog zagorja: Voda teče i na Marsu, a mi žedni

25.9.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Mještani Plominskog Zagorja (Načinovići, Jurasi, Fonovići, Kušari, Kamenjari, Ivani i ostalih naselja) ponovno žele upoznati javnost o nepostupanju Općine Kršan i Vodovoda Labin d.o.o. u vezi s dopisima i zahtjevima za postupanjem unazad nekoliko godina.

Podsjećamo da je za projektnu dokumentaciju, lokacijsku dozvolu, natječaj i na kraju za realizaciju potrebno sada već više od 20 godina. Od zadnjeg dopisa javnosti iz prosinca 2016. godine i brojnih obećanja preko medija, te s održanog "prvotravanjskog" sastanka mještana, načelnika i Vodovoda Labin početkom ove godine, nije još ništa konkretno poduzeto. Još uvijek je na području Plominskog Zagorja oko 50 kućanstava bez vodovodnih priključaka i bez ikakve infrastrukture (cesta, rasvjete ...) za koje se uredno naplaćuje komunalna naknada. Većina kućanstava na ovom području se bavi turizmom od kojih RH i Općina Kršan uredno naplaćuju poreze na dohodak, poreze na dobit, boravišne pristojbe i ostale namete, ali ništa ne dobivaju za uzvrat već desetljećima. Zadnji stup javne rasvjete u Načinovićima je postavljen još u vrijeme Jugoslavije. Iako se nalazimo u najrazvijenijoj županiji u RH, u 21. stoljeću morali smo se tako i ovog ljeta sramotiti pred turistima i objašnjavati im zašto na nekim područjima nemamo niti pitke vode i zašto su nam ceste u ovakvo lošem stanju. Žalosno je da se ulažu milijunski iznosi u sekundarne i vrlo ambiciozne projekte kao što su šetnice uz mutni Plominski zaljev, nogometne svlačionice bez ijednog igrača, nedovršene kulturne domove bez ikakve namjene itd., a prioritetni projekti kao što je osnovna komunalna infrastruktura i osnovni uvjeti za normalan i siguran život se zapostavljaju.

 

Pridružite nam se svi u prikupljanju potpisa za prijedlog da se u proračun općine Kršan za 2018. godinu uvrste napokon i naši problemi. Pošto Općina Kršan nema mjesnih odbora, potpisi će se prikupljati u Hotela Flanona- Vidikovac, Caffe baru "Kršan"- Kršan, i Caffe baru "Jezero"-Čepić.

Zahvaljujemo Vam svima što ste nas podržali u nastojanju da napokon probudimo Upravu Općine Kršan koja umjesto novca iz EU fondova već godinama povlači samo građane za nos!

 

 

Povezana vijest:

Pismo mještana Zagorja, Načinovića, Jurasa, Fonovića, Kušara, Kamenjara i Ivana (1.12.2017.)

 

 

 

 

plominsko zagorje mještani vodovod vodovod labin vodoopskrba