Mještani okolice Rockwoola našli kamenu vunu u šterni? Pročelnik: kontrolirajte šterne i zovite inspekciju

Mještani okolice Rockwoola našli kamenu vunu u šterni? Pročelnik: kontrolirajte šterne i zovite inspekciju

2.9.2009. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Ekologija

„Pozivam sve mještane u okolici tvornice kamene vune Rockwool da kontroliraju šterne za vodu, te ukoliko naiđu na neobičnu tvar vlaknaste strukture da o tome obavijeste višu inspektoricu zaštite okoliša Marijanu Božičević i druge nadležne institucije", pozvao je pročelnik Općine Pićan Anton Bažon.

Naime, danas je još jedna obitelj na području općine Pićan u vodi pronašla sivkastu tvar nalik na kamenu vunu.

 Riječ je o privatnoj šterni obiteljske kuće Denisa Floričića u mjestu Bugarini, pokraj Zajci. „Krenuo sam čistiti šternu, stavio sam finu mrežicu na kojoj se jasno vidi siva vlaknasta tvar nalik kamenoj vuni, koja blješti na suncu.

Od općine tražim da provjeri o čemu se radi", rekao je Floričić i dodao da je o pojavi obavijestio i susjede, te im savjetovao da provjere i svoju šternu, jer kako kaže, neki od njih nemaju vodovod, te vodu iz šterne koriste za piće i kuhanje.

Pročelnik Općine Pićan Anton Bažon o događaju je obavijestio nadležnu inspektoricu Božičević koju je pozvao na uviđaj. Bažon navodi i to da je u razgovoru s profesorom Franjom Plavšićem iz Zavoda za toksikologiju u Zagrebu saznao da je moguće da tvar kao što je kamena vuna leti zrakom ukoliko bale nisu dobro pričvršćene, te da je proces identificiranja navedene tvari prilično jednostavan. Riječ je o IR spektoskopiji kojom se pomoću infracrvenih zraka vrši usporedba pronađenih vlakana s vlaknima kamene vune. Isto nam je o tehnologiji identifikacije potvrdio i Plavšić, dodajući kako to jednostavno može obaviti i Zavod za javno zdravstvo u Puli ukoliko posjeduje potreban instrument, a savjetovao je i obraćanje Institutu za istraživanje mora iz Rovinja koji je kako kaže bogato opremljen. (E.O./Foto:  Regional)

rockwool pićan uporabna dozvola ministarstvo zaštite okoliša stanko uršić anđelka toto ormuž denis floričić anton bažon franjo plavšić