Mještani Kršana obilježili 30. rođendan Općine Dom pun topline i ljubavi za rast i razvoj svih generacija

Mještani Kršana obilježili 30. rođendan Općine Dom pun topline i ljubavi za rast i razvoj svih generacija

23.7.2023. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Svečanom sjednicom i prigodnim programom uz veliki broj uzvanika i mještana općina Kršan proslavila je ambijentu staroga grada Dan općine i 30. obljetnicu postojanja. Fešta koja je nastavljena u subotu koncertom grupe Magazin i sportskim sadržajima održana je pod sloganom »Općina Kršan, mjesto za rast i razvoj svih generacija«. Slavljenicima su u goste stigli europarlamentarka Željana Zovko, državni tajnik u ministarstvu gospodarstva Ivan Bubić kao izaslanik premijera i Sabora, Melita Mulić, savjetnica, a ovaj put i izaslanica predsjednika Republike, izaslanik istarskog župana Ezio Pinzan te predstavnici susjednih općina. Nakon Mantinjade koju su izveli članovi KUD-a Zlatela Zoran Karlić i Rok Lušić te državne himne i svečane istarske pjesme koju je izvela Radojka Šverko, skupu se prvi obratio predsjednik općinskog vijeća Lucijan Mrzlić. On je istaknuo kako se u proteklih 30 godina postojanja Općina Kršan itekako promijenila i to iz temelja.

Temeljita promjena

- Podignut je standard života žitelja, kreiran je jedan od najjačih socijalnih programa kojega jedna općina može imati i definitivno se može reći da se danas nalazimo u općini koja zaista ulaže sve napore kako bi brinula o svakom pojedincu. Naravno, sve to ne bilo moguće bez svih onih koji su tu bili od 1993. godine, od prvih načelnika, predsjednika vijeća, vijećnica i vijećnika, ali i svih onih pojedinaca koji su konstantno doprinosili našoj općini i za to im jedno veliko hvala. Također moram i spomenuti, te posebno pohvaliti, sadašnju općinsku upravu na čelu s načelnikom koji svakodnevno predano nastoje riješiti probleme i potrebe naših žitelja.


U razdoblju od prošle, prvi put za javnost otvorene, svečane sjednice koju smo održali u prekrasnom Plominu, pa do danas, na sjednicama Općinskog vijeća, donijeli smo mnoge odluke koje su imale i imaju pozitivan učinak na Općinu Kršan i naše sugrađane, a sa zadovoljstvom mogu reći da su u velikoj mjeri i jednoglasno izglasane, što pokazuje da smo, unatoč našim razlikama, možda i drukčijim pogledima na svijet, uspjeli ostvariti ugodan dijalog te održavamo veliku razinu političkog i ljudskog konsenzusa u našem Općinskom vijeću, rekao je između ostaloga Mrzlić. Naglasio je kako je općina Kršan mjesto za rast i razvoj svih generacija te da nije obična lokacija koju dijele granice, koja se sastoji od prirode i zgrada, već je to dom svih žitelja, mjesto topline, bliskosti i ljubavi, zajedničkih priča i sjećanja koja se dijele s generacije na generaciju.

- Stoga je na sadašnjoj lokalnoj vlasti zadaća da uz zajedništvo, zajednički trud i rad očuvaju taj dom i učine ga što ugodnijim za život, zaključio je Mrzlić te najavio mnogo projekata i odluka koje će omogućiti da se općina i dalje uspješno gradi i razvija.

Ugodno za život

Nakon videoprezentacije o općini i njezinim stanovnicima, općinski načelnik Roman Carić u svom je govoru istaknuo kako je općina Kršan moderna, uređena i prepoznatljiva destinacija te ugodno mjesto za rad, život, zasnivanje obitelji i odmor.

- Siguran sam da mnogi od vas već odavno znaju koliko je važna Općina Kršan, koliko je bitan njezin utjecaj u razvoju kulture, kulturne baštine, očuvanja tradicije i povijesti, ali i koliko je bitan njezin gospodarski potencijal za našu regiju i šire. Upravo zato, moja misija, moj je cilj kao načelnika Općine Kršan, kao rođenog Kršanca, da postavimo ovu općinu tamo gdje je oduvijek i pripadala, u skupinu modernih općina, predvodnika, primjera dobe prakse i naprednog promišljanja. Općinu Kršan vidim kao općinu s jedinstvenim potencijalom i prilikom, da kroz sinergiju, savršeni balans i jedinstveni spoj, pomiri industriju, kulturnu baštinu, poljoprivredu, priobalje i turizam, da pomiri tradicionalno i moderno, što ne predstavlja ništa drugo nego samu srž definicije održivog razvoja, o kojem iz dana u dan sve više i slušamo.

S ponosom mogu reći da mi ovdje održivost već živimo. Fokus mojeg rada, fokus našeg interesa, prije svega je dobra komunikacije s našim mještanima. Slušali smo, a i dalje slušamo konkretne želje, probleme i potrebe, sve s razlogom da našim žiteljima omogućimo da svakodnevni život bude bolji te lakši. To je ipak temeljna uloga i smisao svake općine, svakog grada i svake županije. I na tome nastavljamo predano raditi. Zato smo i u ovih proteklih godinu dana završili započete projekte, ali i pokrenuli smo i napravili veliki broj novih koraka koji poboljšavaju društvenog standard naših žitelja, indirektno, ali i direktno. Promjene koje se već sada naziru globalno doći će u narednim godinama, i to neminovno, te na to moramo biti spremni. Moramo djelovati već danas, rekao je Carić.

Branko Biočićdan općine kršan kršan pučka fešta roman carić