Mjesec borbe protiv ovisnosti: Manje heroinskih, više ovisnika o marihuani

Mjesec borbe protiv ovisnosti: Manje heroinskih, više ovisnika o marihuani

16.11.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Idućih mjesec dana, točnije do 15. prosinca, Policijska uprava istarska provodit će akcije vezane uz Mjesec borbe protiv ovisnosti. Počeli su u utorak, a partneri su im Zavod za javno zdravstvo, Služba za prevenciju i vanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, Obiteljski centar, Istarska županija te vijeća za komunalnu prevenciju Pule, Umaga i Poreča, odnosno centri za socijalnu skrb Pule, Poreča, Rovinja i Umaga. Cilj kampanje je podizanje svijesti o problemu ovisnosti.

- Iz godine u godinu suradnja s našim partnerima se razvija i proširuje, pa ćemo programe vezane uz ovaj Mjesec borbe protiv ovisnosti održati u nizu gradova i uz pomoć mnogih službi i stručnjaka. Organizirat će se tribine za učenike srednjih škola u Puli, Umagu, Rovinju i Poreču, a oni koji im budu prisustvovali bit će kasnije edukatori u svojim školama i razredima, rekla je Alica Rosić Jakupović, voditeljica Odsjeka za prevenciju PU istarske na konferenciji za novinare.

Velimir Todorović iz Službe za prevenciju i vanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije istaknuo je zaustavljanje trenda rasta broja ovisnika u Istarskoj županiji, što je već velik uspjeh kada se zna da Istra godinama prednjači u negativnim statistikama.

- U prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno je manje heroinskih ovisnika nego u istom razdoblju lani, ali raste broj ovisnika o marihuani. Već prošle godine na sto tisuća stanovnika u Istri je bilo 505 ovisnika, dok ih je 2009. bilo 572, ali još uvijek smo među prve tri županije u Hrvatskoj po broju ovisnika. Razlike nisu značajne, ali već je i stagnacija broja heroinskih ovisnika dobra vijest, rekao je Todorović. (G. ROJNIĆ)

Izložbe, filmovi i predavanja
Osim tribina koje će se tijekom prosinca održavati u istarskim gradovima, u predvorju PU istarske postavljena je i izložba o osam godina kampanje "Bježi!/Via!", koju provodi Istarska županija, a u koju su se dosad uključile mnogobrojne generacije srednjoškolaca. Također, od 28. studenog do 2. prosinca u kinu Valli prikazivat će se dokumentarni film "Policija u zajednici" i održati predavanje o utjecaju droge i alkohola na mlade vozače.

ovisnost heroin marihuana droga ovisnost društvo